5 lei ca să vezi cum au trăit militarii romani

Castrul Jidova este una dintre cele mai interesante destinații din zona Câmpulung. Pe lângă ziurile vechi de apoape două milenii,  aici există și o expoziție pemanentă cu obiecte ale civilizației romane dintre anii 190 – 211.

Ştiri pe aceeaşi temă

La mai puțin de 60 de kilometri de Pitești, la intrarea dinspre sud în municipiul Câmpulung, mai exact în Cartierul Pescăreasca, se află un edificiu militar roman, pe cât de puțin pus în valoare, pe atât de interesant. Castrul Jidova este considerat drept cea mai importantă componentă a sistemul de apărare Limes Transalutans, un fel de graniţă fortificată între dacii liberi şi zona cucerită de romani.

“Acest sistem de apărare a fost construit între 190 şi 211, în timpul împărăţilor Commodus şi Septimius Severus și reunea 13 caste romane printre cere și acesta, cel mai mare dintre toate, singurul construit din piatră şi cărămidă arsă. Se întindea pe o suprafaţă de 1,3 hectare şi putea adăposti între 200 şi 400 de soldaţi, având rang de castru cohortă şi castru post de cercetare.” explică Dragoş Măndescu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.

Zidul de incintă, din piatră, porţile şi turnurile adiacente precum și pereții de curtină, clădirea ofiţerilor, locuinţa comandantului sau magazia în care erau adăpostite proviziile pentru hrana soldaţilor şi a cailor, sau sunt doar câteva dintre edificiile pe care dacă le veți vizita, vă vor convinge că n-ați  bătut drumul degeaba. Și, cea mai interesantă dotare a castrului, ingeniosul sistem de încălzire specific tehnicii romane, hypocaustum, pe bază de aburi, care încălzea nu numai pereţii verticali ci și şi podeaua, prin conductele care o traversau pe dedesubt, vă vor schimba percepția despre ceea ce a însemnat civilizația romană de la începutul erei noastre.

Expoziţie permanentă la muzeul castrulu
i

O serie de obicte descoperite în cercetările arheologice desfășurate chiar în Castrul Jidova și de-al lungul întregii graniţe fortificate dintre dacii liberi şi zona cucerită de romani sunt expuse în muzeul din imediata vecinătate a ruinelor. Monedele romane cu chipul împăratului Gordian III (Marcus Antonius Gordianus Pius 238-244), piroanele, cârligele, vasele de lut, opaiţele, fragmentele de ţiglă sau bucățile de cărămidă cu inscripţii, amforele, mozaicurile, vârfurile de săgeţi, suliţele, cuţitele şi piesele de echipament militar expuse aici sunt doar câteva dintre mărturiile unei civilizații apuse, pe care veți mai avea ocazia să le admirați doar dacă vă veți reîntoarce la Jidova.

Program de vizitare

Dacă toate aceste argumente v-au convins să vizitați Castrul Jidova, puteți pleca spre Pescăreasca. N-o faceți, însă, lunea, pentru că este închis. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 09.00 și 17.00.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările