Româncă moartă într-un spital din Paris  din cauza gripei mexicane A H1N1. Drama familiei rămase în România

Româncă moartă într-un spital din Paris  din cauza gripei mexicane A H1N1. Drama familiei rămase în România

Spitalul din capitala Franţei în care a decedat românca. FOTO: Wikimedia

O femeie de 42 de ani, din Roman, judeţul Neamţ, a murit zilele trecute la Spitalul Pitie-Salpetriere, din Paris, familia neputând să o aducă în ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

O tragedie s-a abătut zilele trecute asupra unei familii din Roman, judeţul Neamţ, într-o perioadă când lumea este bulversată de efectele pandemiei de coronavirus. 
 
Constantin L., realizator de emisiuni la un post local TV, a fost anunţat, pe 26 martie, că fiica sa, în vârstă de 42 de ani, a decedat la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris, cauza decesului nefiind afecţiunea care face ravagii în prezent, ci o gripă de tip A (H1N1), numită şi gripa mexicană. 
 
Românca era stabilită în Franţa în oraşul Chartres, pe Valea Loarei, la aproximativ 80 de kilometri de capitala ţării, locuind împreună cu prietenul francez. 
 
La unitatea medicală din Paris fusese transferată de la spitalul din oraşul de rezidenţă, starea ei fiind foarte gravă. 
 
„Pe 26 martie, am primit un telefon prin care am aflat o veste cumplită, aceea că fiica noastră a murit într-un spital din Paris, la Salpetriere, după ce s-a îmbolnăvit grav de o gripă. Timp de cinci săptămâni, cât a stat la ATI, a fost deconectată de la aparate doar o singură dată şi pentru câteva minute, pentru a vedea dacă poate rezista fără suportul lor. Starea ei era deosebit de gravă, aflându-se în comă indusă“, a declarat pentru cotidianul Monitorul de Neamţ, tatăl femeii, cu menţiunea că nu a dorit ca numele să-i fie făcut public. 
 
Acesta a mai spus că la momentul îmbolnăvirii a fost sunat de către prietenul fiicei, pentru a face o 
asigurare de sănătate internaţională şi este de părere că noul coronavirus a provocat decesul, dar i s-a comunicat că a fost vorba de gripă tip A H1N1.
 
„Noi credem că a fost vorba tot de coronavirus, dar ni s-a comunicat că diagnosticul care i-a fost pus la spitalul francez, una din cele mai mari unităţi publice din Europa, a fost acela de gripă tip A H1N1, cunoscută ca fiind gripa porcină sau gripă mexicană. Nu am crezut nicio clipă că nu va putea fi salvată în Franţa, o ţară în care medicina e avansată“, a mai spus părintele îndoliat.
 

Va fi incinerată în Franţa

 
Tragedia familiei din Roman este amplificată şi de faptul că nu pot să-şi repatrieze fiica decedată din cauza restricţiilor internaţionale de călătorie în contextul pandemiei de coronavirus. În aceste condiţii, la începutul săptămânii viitoare urmează ca trupul neînsufleţit să fie incinerat, iar după ridicarea măsurilor care condiţionează libera circulaţie în Europa să fie adusă la Roman urna cu cenuşă. 
 
„Prietenul ei ne va aduce acasă urma cu cenuşa ei şi atunci îi vom face o înmormântare creştinească. L-am chemat acasă pe părintele Mihăiţă Popovici, care i-a făcut o slujbă, imediat ce am aflat vestea morţii fiicei şi am plătit slujbele creştineşti care trebuie făcute în conformitate cu tradiţiile noastre ortodoxe: la 9 zile şi la 40 de zile“, a mai mărturisit tatăl greu încercat. 
 
Românca decedată la Paris era absolventă a unei facultăţi de filologie, specializându-se în limba franceză şi germană, timp de 10 ani locuind în Siciliaa, de unde a revenit în România după mariajul terminat cu un divorţ. 
 
S-a stabilit la Piatra Neamţ şi locuia cu amicul de origine franceză. De mică suferea de astm bronşic, de care s-a îmbolnăvit în urma unei rujeole. Probabil că la Chartres nu s-a acomodat cu clima semicontinentală, influenţată de curenţii din Atlantic, de unde şi infectarea cu gripa mexicană. În Franţa, ea urma cursuri de masaj japonez, după obţinerea diplomei intenţionând să deschidă un salon. 
 
Gripa de tip A H1N1, numită şi porcină, mexicană sau nord-americană, a izbucnit în Mexic, în luna aprilie 2009, şi a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Până în august 2010, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sfârşitul pandemiei. În România s-au îmbolnăvit de gripă porcină 5.990 de persoane, din care au decedat 82.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: