Ce pedeapsă a primit un fost director Electrica, judecat pentru abuz în serviciu

Ce pedeapsă a primit un fost director Electrica, judecat pentru abuz în serviciu

Inchisoare cu executare pentru fostul director al Electrica Oradea

Cinci ani şi jumătate de închisoare pentru fostul director al Electrica Oradea, Nicolae Coroiu. Sentinţa a fost dată în procesul care îl viza şi pe fostul parlamentar şi consilier prezidenţial Cătălin Voicu, condamnat şi el la 7 ani de închisoare

Ştiri pe aceeaşi temă


Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe fostul diector al societăţii Electrica, Nicolae Coroiu, la 5 ani de închisoare cu executare, într-un dosar finalizat de DNA, în care fusese judecat pentru abuz în serviciu, alături de fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat şi el la 7 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu. Politicianul era acuzat de intervenţii la conducerea Electrica şi Electrica Serv pentru ca o firmă să primească preferenţial contracte.

Sentinţa este definitivă, iar Coroiu a şi fost ridicat de Poliţie şi dus la Penitenciarul Oradea.
Informaţia a fost confirmată, vineri, de un comunicat al Poliţiei Bihor, care spune că " poliţiştii Compartimentului Urmăriri - Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bihor au depistat şi reţinut un bărbat de 62 de ani, din municipiul Oradea", faţă de care "Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 5 ani de închisoare în regim de detenţie, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave", astfel încât "cel în cauză a fost încarcerat în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepsei la care a fost condamnat".

În noiembrie 2014, Cătălin Voicu, fost consilier prezidenţial, ulterior deputat şi senator, a fost trimis în judecată de DNA, alături de Nicolae Coroiu, fost director general al SC Electrica SA; Petru Andronache, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova; Radu Dan Floarea, acţionar majoritar la SC Tech Safety SA; Ion Dumitru Măruţă, acţionar şi administrator al SC Tech Safety SA.
"În calitate de director general al SC Electrica SA, inculpatul Coroiu Nicolae, în perioada 2004-2005, a dispus funcţionarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova, a acţionat în consecinţă, în vederea efectuării de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 lei (fără TVA) de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, la un preţ supraevaluat şi cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 modificată şi a regulamentelor interne", susţinea DNA.

DNA preciza că, în vederea realizării achiziţiilor respective, nu s-a organizat sau derulat vreo procedură de achiziţie publică, furnizorul a fost desemnat prin încredinţare directă, fără a exista vreo selecţie şi nu a existat o negociere, preţul fiind supraevaluat şi stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului.

"Produsele au fost livrate de SC Tech Safety SA în aceeaşi perioadă, încheindu-se 77 de contracte şi emiţându-se facturile care erau achitate, în mod nelegal, în regim de urgenţă", mai spun procurorii.
Anchetatorii arătau că directorul general Nicolae Coroiu a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul SC Tech Safety SA, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. Suma reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety SA în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA.

Petru Andronache este acuzat că a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deşi acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate. Totodată, procurorii susţin că Andronache a efectuat şi plăţi, prin semnarea a cinci ordine de plată, înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, şi anume efectuarea de plăţi în sume importante către SC Tech Safety SA.

Cătălin Voicu a fost acuzat că a intervenit în perioada 2004-2005, în două rânduri, pe lângă funcţionari din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA pentru ca firma SC Tech Safety SA să fie favorizată. Conform DNA, Voicu ar fi solicitat în intervenţii directe la directorul general al Electrica SA, Coroiu Nicolae, şi la directorul economic al Electrica Serv SA acordarea de contracte firmei SC Tech Safey SA pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor.

Nicolae Coroiu a fost director al sucursalei Electrica Oradea în perioada 2002-2004, iar apoi director general al societăţii până în 2007 când a fost schimbat din funcţie şi când s-a angajat la Universitatea Oradea, unde a predat la Facultatea de Inginerie Energetică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările