Oraşul din România care oferă terenuri de casă cetăţenilor din Diaspora. Cum încearcă edilii să-i atragă înapoi în ţară

Oraşul din România care oferă terenuri de casă cetăţenilor din Diaspora. Cum încearcă edilii să-i atragă înapoi în ţară

Viitorul cartier al Diasporei se află într-una dintre cele mai frumoase zone din Oradea, pe Dealul Viilor

Românii care intenţionează să se întoarcă acasă din străinătate se vor putea stabili la Oradea, unde edilii intenţionează să realizeze un cartier al Diasporei, în cadrul unui proiect menit să încurajeze repatrierea cât mai multor români.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concret, este vorba despre darea în concesiune a unei suprafeţe de circa 7.000 metri pătraţi, parcelată aşa încât să poată fi construite între 10-12 case, de către persoane care se vor restabili la Oradea.
 
Terenul se află într-una dintre cele mai frumoase zone ale oraşului, pe Dealul Viilor, un fel de "oază" care acum e abandonată, şi pe care s-a început deja parcelarea pentru locuri de casă.
 
Edilii municipiului au deja şi un regulament pentru scoaterea la concesiune a parcelelor, la preţuri sub cele ale pieţei, doar pentru românii care demonstrează că au locuit şi au lucrat în străinătate cel puţin 5 ani iar Consiliul Local a delaegat, joi, Instituţia Arhitectului Şef să posteze pe portalul municipalităţii Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier, pentru a putea fi aprobat cel târziu în şedinţa din decembrie.
 
În baza PUZ-ului, funcţionarii vor realiza un parcelar al terenului şi vor întocmi documentaţia pentru licitaţia prin care vor fi atribuite amplasamentele, Primăria urmând să asigure toate utilităţile pentru viitorii beneficiari.
 
"Este vorba de un mini-cartier cu 11 locuri de casă. Cel mai mic loc de casă va avea aproximativ 400 metri pătraţi, iar cel mai mare 650 metri pătraţi, în funcţie de topografia terenului", a explicat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan
 
Licitaţia ar urma să aibă loc în luna ianuarie a anului viitor, iar solicitanţii vor trebui să îşi asume nişte obligaţii.
 
"Detaliile vor fi stabilite în luna decembrie printr-un regulament care va fi aprobat de Consiliul Local. Vor exista nişte restricţii. Ca solicitant, va trebui să faci dovada că ai lucrat cinci ani în străinătate, că te repatriezi şi îţi stabileşti domiciliul în Oradea şi să te obligi că nu vinzi imobilul în următorii cinci ani", a mai spus primarul Bolojan, explicând că aceste condiţii sunt necesare pentru a evita specula cu terenuri. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările