Moş Crăciun există. Povestea actorului orădean care de peste 40 de ani vine cu tolba plină de cadouri

Moş Crăciun există. Povestea actorului orădean care de peste 40 de ani vine cu tolba plină de cadouri

Ioan Oros, cel mai iubit Mos Craciun

De mai bine de 40 de ani, Ioan Oros, actor de profesie, se transformă în această perioadă, în cel mai iubit personaj. Recunoaşte că în mijlocul copiilor se simte cel mai bine. Îşi intră atât de bine în rol,încât cine îi stă în preajmă are impresia că îl vede pe adevăratul Moş Crăciun.

De mai bine de 40 de ani, Ioan Oros, actor de profesie, se transformă în această perioadă, în cel mai iubit personaj. Recunoaşte că în mijlocul copiilor se simte cel mai bine. Îşi intră atât de bine în rol,încât cine îi stă în preajmă are impresia că îl vede pe adevăratul Moş Crăciun.

Barbă albă, costum roşu, ochelari şi un sac plin de daruri. Este chiar Moş Crăciun pe care-l aşteaptă copiii din toată lumea. Bătrânelul simpatic desprins parcă din basmele copilăriei, citeşte cu atenţie toate scrisorile,  şi an de an ajunge la copii încercând să le îndeplinească toate dorinţele

Orădeanul Ioan Oros a început de tânăr să răspândească în lume bucuria naşterii Pruncului Isus. A ajuns la vârsta de 72 de ani, cu bucuria că a reuşit să transforme în realitate visele a generaţii şi generaţii de copii.

Pregătirea pentru întâlnirea cu cei mici începe cu câteva luni înainte de Crăciun, când începe să-şi lase barba să crească.

“O las să crească de la 1 octombrie. Port barbă şi altă dată, da aranjată, scurtă, iar de la 1 octombrie nu o mai tai ca să fie potrivită pentru rolul acesta şi să fie mosul cât mai autentic, cât mai veridic”, spune Moş Oros.

Costumul cel roşu este îmbrăcat cu migală şi atenţie, barba este atent aranjată, ochelarii nu lipsesc din decor, iar clopoţeii îi vestesc sosirea. Copiii îl aşteaptă cu nerăbdare şi nu vrea să rateze nicio întâlnire cu ei. Este chemat chiar şi la trei serbări pe zi şi nu refuză nicio invitaţie.

În tot ce face pune multă, multă pasiune, iar asta se vede în bucuria cu care este primit de copii.

“Îi iau în braţe, mă joc cu ei şi mă privesc cu deosebită admiraţie, cu satisfacţia că a venit moşul cel adevărat la ei şi ei bineînţeles cred.Fericirea aceasta a lor, a copiilor, se transmite şi la cei mari şi sunt primit cu deosebită plăcere, cu deosebită bucurie”, ne-a mărturisit Ioan Oros.

Moşul din Oradea nu are un tarif fix şi spune că este fericit să participe la toate serbările copiilor.

“Nu pierd ocazia de la pe spune de fiecare dată că cel mai preţios dar pe care-l face Moş Crăciun este darul inimii mele şi anume că le doresc din toată inima sănătate, bucurie şi să fie cuminţi ”, a spus Moş Crăciun.

Puţini ştiu însă că în afara Lunii Cadurilor, Ioan Oros este un împătimit al apiculturii. De peste două decenii spune că face cea mai dulce şi sănătoasă miere din Bihor. An de an îşi plimbă stupii în cele mai bune zone melifere din Bihor, de la salcâmii din Valea lui Mihai şi teii din Betfia până la floarea soarelui din Cefa şi Mădăras.

Mai puteti citi:

VIDEO Colinde vechi şi noi din Dobrogea, pentru bucuria românilor. Să aveţi un Crăciun binecuvântat!

Din Dobrogea pornesc în zi de mare sărbătoare mesaje de bucurie, purtate de colindele strămoşeşti, dar şi de cântece mai noi, care vestesc Naşterea Domnului Iisus Hristos.

VIDEO De Crăciun, în satele din Bărăgan răsună colindele antifonice, unice în ţară

Repertoriul cântăreţilor din Bărăgan care merg la colindat în perioada sărbătorilor de iarnă este unul aparte, pentru că este constituit din aşa numitele colinde antifonice. Tradiţia acestor cântece cu nume ciudat este păstrată de peste patru secole. Grupul este format doar din băieţi şi se împarte în două, iar cel de-al doilea preia linia melodică a ultimei silabe a primului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările