Monstrul care a siluit o fată cu dizabilităţi din Marea Britanie. Condamnat în Anglia la 20 de ani de detenţie, a primit o pedeapsă redusă în România

Monstrul care a siluit o fată cu dizabilităţi din Marea Britanie. Condamnat în Anglia la 20 de ani de detenţie, a primit o pedeapsă redusă în România

Orădeanul Florin Călin Trifan a refuzat să îşi ispăşească pedeapsa în România

Românul care a şocat opinia publică din Marea Britanie, unde a abuzat sexual timp de un an o tânără cu dizabilităţi, este un orădean care acum va fi deportat în România. Condamnarea de 20 ani de detenţie i-a fost redusă la 18 de Curtea de Apel Oradea, din pricina legislaţiei româneşti care pedepseşte mult mai blând asemenea fapte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile britanice au trimis deja dosarul cauzei în România iar Curtea de Apel Oradea s-a şi judecat, săptămâna trecută, în procedură de urgenţă cererea pentru recunoaşterea hotărârii penale pronunţată de Curtea Coroanei din Harrow şi transferul condamnatului în România, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa.

"Comportament simulat"

Florin Călin Trifan, bărbatul de 40 ani expulzat din Marea Britanie, este un orădean plecat de mai bine de un deceniu din ţară, urmând să fie trimis în România după ce judecătorii britanici l-au condamnat la 20 de ani de detenţie pentru două infracţiuni de viol în formă continuată şi a două infracţiuni de agresiune sexuală prin penetrare, în formă continuată. 

Concret, bărbatului i se impută că, în perioada ianuarie 2015 - ianuarie 2016, a agresat sexual în mai multe rânduri o tânără în vârstă de 20 ani cu dizabilităţi fizice şi psihice, pe care a supus-o şi la perversiuni, totul petrecându-se în locuinţa familiei tinerei, unde Trifan fusese angajat să o îngrijească. 

Victima nu a raportat violurile repetate întrucât nu avea reprezentarea exactă a faptului că era abuzată, însă ştia că i s-a întâmplat ceva rău, motiv pentru care a devenit mai retrasă, familia observând schimbarea de comportament şi apelând la ajutorul unui specialist, căruia, într-un târziu, tânăra i s-a confesat. Imediat ce a aflat ce se întâmplă, asistentul social a alertat autorităţile. 

Trifan a fost arestat pe 5 mai 2017 şi a fost condamnat definitiv doi ani mai târziu, pe 25 aprilie 2018, prin sentinţa pronunţată, judecătorii englezi interzicându-i să aibă reşedinţă şi să lucreze cu femei având dizabilităţi fizice şi psihice, ori să fie lăsat nesupravegheat în prezenţa acestora.  

“Trifan a controlat şi a manipulat victima în toată perioada în care a abuzat-o, cauzându-i şi ei şi, ulterior familiei, o traumă imensă. Pe parcursul anchetei, el a avut un comportament simulat. Condamnarea reflectă gravitatea infracţiunilor pe care le-a comis şi faptul că reprezintă un risc de vătămare gravă pentru public”, a declarat detectivul Angie Meadows, de la Poliţia Metropolitană, după condamnarea orădeanului. 

I-au redus pedeapsa

Prin decizia pronunţată, vineri, Curtea de Apel Oradea a stabilit că faptele pentru care orădeanul a fost condamnat în Marea Britaniei constituie infracţiuni şi în România, sub forma violului şi agresiunii sexuale, dar pedeapsa dispusă de judecătorii britanici - unde aceste fapte sunt sancţionate mult mai aspru ca în România - depăşeşte maximul prevăzut de legile româneşti, respectiv 10 ani închisoare pentru viol, 7 ani închisoare, pentru infracţiunea de agresiune sexuală.

Cum, însă, bărbatul a fost condamnat pentru 4 fapte distincte, acestuia i-au aplicat pedeapsa cea mai mare, de 10 ani, la care judecătorii au adăugat un spor de 8 ani, reprezentând media pedepselor pentru celelalte 3 fapte, dispunând ca în final acesta să execute 18 ani de detenţie. 

Potrivit soluţiei, care poate fi contestată, încă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Trifan nu şi-a dat consimţământul ca să fie transferat într-un penitenciar din România însă, potrivit legii, acest lucru nu este obligatoriu întrucât "persoana condamnată este cetăţean român cu domiciliul în România, iar pe de altă parte autorităţile competente din Marea Britanie au dispus deportarea persoanei condamnate de pe teritoril Marii Britanii, pe o perioadă nedeterminată".

Ca atare, vrând nevrând, orădeanul va fi deportat şi va ajunge într-o închisoare din România. 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: