Big Brother cu 24 de ochi a pus pe fugă hoţii din pieţele Rogerius și Cetate din Oradea

Big Brother cu 24 de ochi a pus pe fugă hoţii din pieţele Rogerius și Cetate din Oradea

Viorel Balm vinde fructe în Piaţa Rogerius şi e mulţumit că a reuşit să scape de hoţi

Cele 24 de camere video montate în decembrie în Piaţa Rogerius şi în Piaţa Cetate şi-au făcut datoria. De la instalarea sistemelor de supraveghere video, fărădelegile din cele două pieţe orădene au scăzut cu 80 la sută.

Ştiri pe aceeaşi temă

Viorel Balm, în vârstă de 55 de ani, vinde fructe în Piaţa Rogerius. El este unul dintre cei mai mulţumiţi pieţari fiindcă, de la instalarea camerelor de supraveghere, a scăpat de hoţii care îi spărgeau lacătul în fiecare zi. „Până în decembrie, timp de două-trei luni, în fiecare noapte mi se furau banii mărunţi pe care îi lăsam la masă, între 50 şi 100 de lei”, povesteşte producătorul. La fel şi Floarea Buzga, un alt comerciant din Rogerius, care spune că, din decembrie, nu a mai avut de suferit din cauza hoţilor.

Investiţie în tehnologie

Mai mult, Ana Godja, un alt producător agricol, îşi lasă acum marfa în piaţă peste noapte, fără griji. „Cartofii îi ţin în fiecare noapte în piaţă, acoperiţi. Nu lipseşte nicio bucată dimineaţa”, spune bucuroasă Ana Godja. De la sfârşitul anului trecut Piaţa Cetate este monitorizată cu ajutorul a şaisprezece camere amplasate asfel încât să asigure supravegherea întregii pieţe.

Scădere impresionantă

În piaţa Rogerius siguranţa orădenilor este asigurată prin opt camere, amplasate strategic. Investiţia a fost stringentă, având în vedere faptul că Romulus Cosma, directorul Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS), primea, în ultima perioadă, tot mai multe plângeri din partea comercianţilor şi cumpărătorilor căzuţi victime hoţilor. „Scopul a fost să combatem micile infracţiuni şi să avem cu ce dovedi, în instanţă, vinovăţia hoţilor de buzunare”, a declarat Romulus Cosma. Introducerea în pieţe a sistemului Big Brother reprezintă urmarea unui protocol semnat, în luna decembrie, între RAPAS şi  Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor.

Alina Dinu, purtător de cuvânt la IPJ Bihor, spune că, de la montarea camerelor, numărul furturilor din buzunare a scăzut cu peste 80 la sută. „N-au mai fost probleme de la instalarea camerelor. Aproape că nu au mai fost semnalate furturi”, a observat Alina Dinu.

„În sistemul de monitorizare au fost investiţi aproximativ 14.000 de euro“.
Romulus Cosma, director Regia Autonomă de Pieţe şi Salubritate

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările