Un vieţaş, la un pas de libertate

Ioan Chifan, primul condamnat pe viaţă după 1989, ar putea ieşi din închisoare în octombrie. În cazul altor trei deţinuţi cu aceeaşi pedeapsă magistraţii au amânat punerea în libertate cu un an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ioan Chifan (48 de ani), condamnat pe viaţă pentru că a ucis un inginer din Iaşi, este singurul deţinut cu o astfel de pedeapsă care ar mai putea fi pus în libertate anul acesta.

După eşecurile altor trei colegi de-ai săi, a căror liberare condiţionată a fost respinsă fie de Comisiile din penitenciare, fie de instanţe, ieşeanul mai are o şansă. Situaţia lui Ioan Chifan va fi analizată de reprezentanţii Penitenciarului Botoşani,  unde Chifan este încarcerat, de abia în luna octombrie. În cazul în care Comisia de liberare condiţionată va considera că deţinutul îndeplineşte condiţiile pentru a ieşi din închisoare cererea va ajunge pe masa magistraţilor Judecătoriei Botoşani. Doar dacă aceştia vor admite cererea, Ioan Chifan va putea ieşi după 20 de ani din închisoare.

„A avut câteva probleme în  penitenciar doar la începutul pedepsei. În rest a fost un deţinut model, a fost recompensat şi a muncit”, spune comisarul- şef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi, unde Chifan şi-a executat pedeapsa din 2003 în 2007.

Trei vieţaşi rămân după gratii

Ieşeanul, care este primul condamnat pe viaţă definitiv de după 1989, a fost găsit vinovat de uciderea inginerului Victor Şerban. Potrivit rechizitoriului, pe 5 ianuarie 1990 bărbatul împreună cu alţi doi complici l-au răpit pe inginer, iar după ce l-au bătut, l-au arucat într-o cisternă şi i-au dat foc.

Anchetatorii susţin că Ioan Chifan l-ar fi ucis pe Şerban pentru că ar fi retrogradat-o pe soţia sa din postul de gestionar la Fabrica de Textile din Răducăneni,  în cel de magazioner. Însă deţinutul a susţinut în mai multe interviuri pe care le-a acordat că inginerul a atentat la integritatea soţiei sale şi că se consideră doar autorul moral al crimei.

Cererile  de liberare condiţionată ale suceveanului Toader Covali, care a comis patru crime, şi ale brăileanului Remus Tudor, care şi-a ucis o colegă de serviciu, au fost respinse de instanţă.

În schimb Comisia de liberare condiţionată din Penitenciarul Botoşani a considerat că ieşeanul Valentin Pascariu, a avut un comportament necorespunzător în primii ani de detenţie. Situaţia celor trei deţinuţi va fi analizată din nou de reprezentanţii închisorilor peste aproximativ un an. „Cât timp au fost încarceraţi în Penitenciarul Iaşi Toader Covali şi Valentin Pascariu nu au avut abateri disciplinare. Ultimul a avut permisie pentru a ieşi din închisoare”, a precizat Marius Vulpe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările