Râul Bahlui din Iaşi va fi secat peste trei luni

Râul Bahlui din Iaşi va fi secat peste trei luni

Tuburi de zeci de metri sunt depozitate în lungul pistei de biciclişti

Porţiunea râului Bahlui dintre Tudor Vladimirescu până la Podu de Piatră va fi secată, pentru ca apa să fie deviată şi fundul să fie betonat.

Lucrări în ritm de melc pe Bahlui

Lucrările fac parte din proiectul european de regularizarea şi protejarea împotriva inundaţiilor a cursului de apă. Din acest motiv, muncitorii au depozitat în lungul pistei de biciclişti tuburi imense care vor devia cursul de apă. „Am adus aceste tuburi pentru devierea apei. Vor fi 1.000 de metri liniari de tuburi, cu diamentrul de 1.300 de milimetri. În luna martie, vom începe lucrările de deviere", a spus inginerul Florin Lipan, din cadrul firmei Dimar. Din primăvară, muncitorii vor betona fundul râului.

Bărcuţe şi terase pe râul Bahlui din Iaşi de 12 milioane de euro

Între timp, muncitorii lucrează de zor la reprofilarea malurilor. Utilajele au ajuns în zona podului Tudor Vladimirescu. „Lucrăm ca şi vara. Facem o pauză de Sărbători, dar din ianuarie revenim în acelaşi ritm. Terasamentele putem face şi la temperaturi negative, doar betonări nu", a mai spus reprezentantul constructorului. 72,5 milioane de lei costă amenajarea principalului râu care traversează municipiul Iaşi, lucrări care vor dura 40 de luni.

Hidrobiciclite şi terase

Între Tudor Vladimirescu şi Podu de Piatră, ieşenii ar trebui să se bucure şi de amenajări de agrement peste un an. Un alt proiect al Ministerului Dezvoltării de 55 de milioane de lei prevede construcţia de stăvilare care va permite navigaţia ambarcaţiunilor uşoare, pontoane pentru acostarea acestora, alei de promenadă şi platforme comerciale. La nivelul trotuarului de pe Splai, vor fi câte 15 terase pe fiecare mal.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările