Proiectul care le permite cetăţenilor să prioritizeze problemele din comunitate. Mai sunt câteva zile de votare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură/solutiicolaborative.ro
FOTO Captură/solutiicolaborative.ro

15 martie este ultima zi în care ieşenii mai pot vota, pe platforma proiectului Soluţii Colaborative, problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi în municipiu.

În perioada aceasta, la nivelul Municipiului Iaşi, se desfăşoară un proiect menit să identifice şi să rezolve probleme ridicate de comunitate - Soluţii Colaborative. După ce au înscris probleme pe platforma proiectului, ieşenii sunt invitaţi să voteze, până pe 15 martie, pe aceeaşi platformă, proiectele cele mai relevante din oraş.  

Peste 400 de probleme înscrise de ieşeni în proiect au fost încadrate în şapte domenii strategice: Spaţii publice, Mobilitatea, accesibilitatea şi siguranţa circulaţiei, Sănătate şi mediu, Bună guvernare şi digitalizare, Educaţie, Ordine şi siguranţă publică şi Cultură.

Acum, în a doua etapă a proiectului, cea de prioritizare a problemelor, Asociaţia CIVICA invită cetăţenii pe platforma online să aleagă, până pe 15 martie, provocările cele mai relevante pentru ei în fiecare din cele şapte domenii strategice de dezvoltare a oraşului.

Astfel, vor rezulta cele şapte probleme pentru care vor fi create soluţiile colaborative prin implicarea atât a cetăţenilor afectaţi de probleme, cât şi a specialiştilor din mediul academic, administrativ, de afaceri sau ONG. 

Mobilitatea şi spaţiile publice, pe primul loc. Interpretarea unui sociolog

Cele mai multe probleme înscrise în proiect sunt din domeniile Spaţii publice şi Mobilitate. De asemenea, o bună parte dintre problemele incluse în domeniile ordine publică, sănătate şi mediu, şi cultură se referă tot la aspecte care ţin de organizarea spaţiilor publice şi de modul în care interacţionăm cu acestea, spune sociologul Ovidiu Voicu. 

Potrivit acestuia, ieşenii îşi doresc spaţii comune mai multe şi mai variante. 

„În acelaşi timp, şi cu cel puţin aceeaşi intensitate, îşi doresc mai mult respect, mai multă curăţenie şi mai multă ordine (într-un sens pozitiv al termenului) în aceste spaţii. Includem aici şi felul cum interacţionăm cu spaţiile de mobilitate – străzi, trotuare, transport în comun – unde problemele semnalate sunt în egală măsură despre comportamentul participanţilor şi despre modul de organizare şi întreţinere a spaţiilor”, explică sociologul Ovidiu Voicu. 

Plecând de la implicarea cetăţenilor în proiect, putem observa mesajul pe care îl trimit ieşenii către autorităţile locale.

„Este aici un mesaj foarte puternic al cetăţenilor activi şi implicaţi către autorităţile locale: primăria este aşteptată să fie mai mult decât un administrator, un organizator. Trebuie să fie un comunicator activ şi un mediator între ceilalţi participanţi. Autoritatea nu este chemată doar să creeze spaţii publice, ci şi să propună acel cadru de utilizare care să permită o convieţuire în acelaşi timp liberă şi civilizată, o experienţă incluzivă şi plăcute pentru toţi”, conchide socioogul Ovidiu Voicu. 

     

Despre proiect 

Demarat în august 2020 şi prevăzut să se încheie în iulie 2021, proiectul urmăreşte să implice cetăţenii în identificarea a 7 probleme complexe şi relevante din 7 domenii strategice de dezvoltare a oraşului. Scopul este ca, pentru aceste probleme, echipe multidisciplinare să construiască soluţii inovatoare, centrate pe cetăţeni, punând împreună cunoaştere şi resurse din comunitate. Soluţiile vor fi implementate, după caz, în formule mixte de organizaţii, actori privaţi şi autorităţi locale.

Proiectul Soluţii colaborative pentru comunitate face parte din măsurile pe care Municipiul Iaşi şi le-a asumat atunci când a devenit, în 2018, membru al iniţiativei internaţionale Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP). Asociaţia CIVICA, împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii preocupaţi de guvernarea deschisă, a propus Primăriei Iaşi dezvoltarea unui mecanism de participare publică şi co-crearea de soluţii pentru diverse problemele din comunitate. Acest mecanism este testat şi implementat, în prezent, prin proiectul Soluţii colaborative pentru comunitate. 

Proiectul este pilotat de Asociaţia CIVICA şi co-finanţat de Primăria Municipiului Iaşi (în baza Legii nr. 350/2005) şi Open Society Foundations.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Doi fraţi români din Belgia, executaţi în stil mafiot cu câte un glonţ în cap. Firul anchetei a dus la un fost poliţist

Unitatea medicală din România care a obţinut locul întâi la Congresul Mondial de Psihiatrie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite