Neglijenţă la o maternitate din Iaşi: bebeluş mort şi mamă lăsată în agonie. Toţi medicii şi asistentele de gardă au fugit o noapte din spital

Neglijenţă la o maternitate din Iaşi: bebeluş mort şi mamă lăsată în agonie. Toţi medicii şi asistentele de gardă au fugit o noapte din spital

Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi FOTO Adevărul

Un caz de o gravitate fără precedent, anchetat atât de Poliţie, cât şi de autorităţile medicale, s-a petrecut la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi. O tânără în luna a 9-a, internată în spital, şi-a pierdut bebeluşul pentru că tot personalul medical plecase acasă peste noapte, iar medicii de gardă şi cel curant n-au răspuns apelurilor telefonice.

Ştiri pe aceeaşi temă

O tânără din Iaşi şi-a pierdut bebeluşul chiar în maternitatea unde fusese internată pentru a naşte. Însărcinată în luna a 9-a, tânăra a făcut o ecografie de rutină în dimineaţa zilei de 8 septembrie. Medicul curant, dr. Simona Niculescu, i-a spus că nu sunt probleme cu fătul, că are o dilataţie de 3 centimetri şi că trebuie să se interneze la maternitate pentru că i se apropie sorocul.

Femeia s-a internat la Maternitatea "Elena Doamna" în dimineaţa aceleiaşi zile, dar spre orele serii au început problemele. Soţul tinerei spune că a stat cu ea în spital de la ora 10.00 până la ora 20.00, când a plecat acasă. La ora 23.00 a fost sunat de soţia panicată.

„Soţia mea nu profesează, dar are studii ca asistent medical generalist şi a observat că are probleme. Am venit de urgenţă, dar în spital nu era niciun medic de gardă, niciun asistent pe holurile spitalului. Am intrat în sala de travaliu, unde a fost soţia mea îngrijită de o infirmieră, care m-a dat afară din sală şi nu mi-a răspuns dacă este sau nu medic de gardă. Triajul era, de asemenea, închis şi erau doar pacientele din saloane. Nu am dat de vreo urmă de personal. Am sunat-o pe doamna dr. Ni­culescu şi nu ne-a răspuns măcar o dată. Am sunat la 112, am men­ţionat că nu este medic în spital. Operatorii mi-au spus că sunt într-o unitate spitalicească, lucru pe care îl ştiam, şi nu mi s-a tri­mis niciun echipaj de poliţie. Cre­deau că este o alarmă falsă şi trebuie să fiu sancţionat conform legii cu închisoare sau amendă contravenţio­nală“, a declarat Constantin Ciobanu, soţul gravidei, Ioana Ciobanu, pentru ziaruldeiasi.ro.  


Constantin şi Ioana Ciobanu, la puţin timp după tragedie FOTO captură Tele M

Bărbatul a cerut la 112 o ambulanţă care să-i transporte la alt spital, însă cei de la urgenţe i-au transmis că regulamentele interzic intervenţia fără aprobare la o unitate medicală unde se presupune că există personal medical.

După opt ore de coşmar, la ora 7.00, în dimineaţa zilei de 9 septembrie, femeia a intrat în operaţie, după ce spitalul a început să se populeze cu personal medical. Fătul era mort, iar Constantin Ciobanu spune că soţia sa a fost salvată de la moarte de intervenţia medicului anestezist.

Soţul mai spune că unul dintre medicii de gardă, Doina Iancu, a venit la ora 7.00 dimineaţă la spital cu taxiul. Celălalt medic de gardă era Daniela Bădoi. Medicul Doina Iancu (foto dreapta) a făcut obiectul unei investigaţii "Adevărul" în august 2011. În urmă cu trei ani, reporterii "Adevărul" au produs înregistrări audio care probau că Doina Iancu lucra la o clinică ginecologică particulară unde se practicau avorturi ilegale, făcute după limita de 14 săptămâni, pentru tarife de 1.000 de euro. Medicul a continuat însă să profeseze, fără a fi sancţionată, deşi a fost subiectul unei anchete a Colegiului Medicilor.

După operaţie, Ioana Ciobanu şi-a întrebat soţul despre copil, însă acesta n-a avut iniţial un răspuns. „La ora 7.40 am aflat că copilul meu e mort. Auzisem o femeie care a spus că a decedat. Nu ne-a a­nunţat nimeni“, a mai povestit Constantin Ciobanu.

Bărbatul a făcut deja plângere la Poliţie şi vrea să depună şi la Colegiul Medicilor. “Urmare a plângerii depuse de bărbat, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, iar cercetările continuă pentru a se stabili toate împrejurările acestui eveniment. De asemenea, a fost dispusă efectuarea necropsiei nou-născutului în vederea stabilirii cauzei decesului, urmând ca, în funcţie de rezultatul verificărilor, să se propună soluţia legală prin Parchet”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, Anca Vîjiac.

Şi la Maternitatea "Elena Doamna" a început o anchetă internă. Reprezentanţii spitalului se prevalează însă de "confidenţialitatea actului medical" şi mai spun că, dacă se va dovedi ca a fost vorba de culpă medicală, sancţiunile vor fi aplicate de Colegiul Medicilor.

“În acest moment se desfăşoară ancheta internă a spitalului referitor la acest caz. Suntem alături de familie şi-i sprijinim în durerea suferită, dar relaţiile despre confidenţialitatea medicală şi particularităţile cazului le poate furniza numai directorul medical. Aşteptam rezultatele finale ale necropsiei pentru stabilirea conduitei de rigoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Maternităţii “Elena Doamna”, dr. Mădălina Nour Ciuhodaru.

Maternitatea "Elena Doamna" este a doua din Iaşi, alături de Spitalul Obstetric "Cuza Vodă". La Maternitatea "Elena Doamna" sunt 120 de paturi, dintre care 53 la Clinica de Obstetrică şi 25 la cea de Ginecologie.

Şeful Colegiului Medicilor din România, doctorul Vasile Astărăstoae, a făcut o declaraţie similară cu cea dată în 2011, atunci când i-au fost semnalate avorturile ilegale ale Doinei Iancu, spunând că avem de-a face cu "o abatere gravă".

„Mie nu îmi vine să cred că cineva şi-a părăsit garda. Dacă s-a întâmplat acest lucru, este de o gravitate deosebită. Nimic nu justifică a-ţi părăsi garda. Deci chiar dacă ţi-a luat foc casa trebuie să anunţi pe altcineva şi să ceri să te înlocuiască. Mie nu îmi vine să cred că cineva care este de gardă, să plece să îşi facă cumpărături sau eu ştiu ce să mai facă. Dacă fapta se dovedeşte a fi ade­vărată este de o gravitate extremă. Există riscul ca acest medic să nu mai poată profesa“, a precizat Vasile Astă­răstoae.

Mai puteţi citi:

VIDEO Fabrică de avorturi ilegale din centrul Iaşiului. Pentru 1000 de euro ar fi întrerupt o sarcină de patru luni şi jumătate

Doctoriţele ieşene care fac avorturi ilegale, cercetate de Colegiul Medicilor

Medicii care fac avorturi ilegale de la Iaşi au mai primit o reclamaţie la Parchet

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările