Maternitatea „groazei”: niciun vinovat după patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul copiilor internaţi la terapie intensivă a variat în anul 2010 între 7 şi 18 FOTO Sever Gheorghe
Numărul copiilor internaţi la terapie intensivă a variat în anul 2010 între 7 şi 18 FOTO Sever Gheorghe

La patru ani de la incendiul care a izbucnit la Maternitatea Giuleşti, în care au murit şase nou-născuţi, iar alţi cinci au suferit arsuri grave, vinovaţii încă nu au plătit pentru faptele lor. O parte dintre specialişti dau vina pentru tragedie pe sistemul sanitar românesc, a cărui vulnerabilitate s-a văzut pe deplin la 16 august 2010, când 11 bebeluşi au ars de vii în salonul de terapie intensivă din maternitate.

Alţii vorbesc de neglijenţa în serviciu a personalului medical din maternitate începând cu managerul spitalului, şeful Secţiei neonatologie, electricianul maternităţii, şi terminând cu asistenta care a lăsat bebeluşii nesupravegheaţi.

De altfel şi prima sentinţa, dată de instanţa de fond - Judecătoria Sectorului 6, în acest dosar este uşor evazivă: doar doi inculpaţi au primit închisoare cu executare pentru moartea celor şase bebeluşi şi suferinţa prin care trec şi astăzi părinţii acestora. Astfel, asistenta medicală, care a lipsit 12 minute din salonul de terapie intensivă, a fost condamnată la 2,2 ani de închisoare, iar electricianul Gigel Oprea la 2,8 ani de închisoare.

Toate celelalte persoane acuzate de procurori în acest dosar au scăpat uşor în primă instanţă. Unii au fost achitaţi, alţii au primit închisoare cu suspendare sau sunt nevoiţi să plătească doar o amendă penală. Între timp, dosarul a ajuns la Tribunalul Bucureşti unde se judecă apelul făcut de procurori, dar şi de o parte dintre inculpaţi. Aici, până în prezent, au avut loc doar două termene.

„Toată lumea a fost de acord că principalul vinovat la vremea respectivă a fost sistemul sanitar, toate posturile erau blocate. Nu există lege prin care să condamni un prim-ministru pentru o decizie politică, astfel că era nevoie de un ţap ispăşitor. Părinţii merită o despăgubire morală în primul rând prin condamnarea unor oameni. Totuşi, important este să elimini cauza, deci să modifici legile şi să dai mai mulţi bani sistemului”, este de părere sociologul Mircea Kivu.

Totuşi, specialistul susţine că statul ar trebui să fie cel care să plătească daunele impuse de instanţă şi nu asistenta medicală condamnată la doi ani de închisoare cu executare. „Ar fi o altă nedreptate”, a conchis sociologul.

Caz clar de neglijenţă în serviciu

Pe de altă parte, oficiali din Ministerul Sănătăţii subliniază că tragedia de la Maternitatea Giuleşti este cea mai bună dovadă de neglijenţă în serviciu. „Acea asistentă nu era pe salon. Personalul a fost neatent, aici a fost problema. Dacă s-ar fi mişcat mai repede nu s-ar fi ajuns la o asemenea situaţie”, au precizat surse medicale.

Potrivit acestora, la ora actuală maternităţile care au nevoie de medici sau asistenţi medicali pot solicita aviz pentru posturi, cu o singură condiţie: ca ele să fie bugetate. „Nu mai este o restricţie, ca în 2010, când se făcea o angajare la şapte oameni plecaţi. Măsura a fost luată tocmai pentru a preîntâmpina cazuri precum cel de la Maternitatea Giuleşti”, au explicat sursele citate.

În ceea ce priveşte daunele pe care trebuie să le plătească spitalul, ele ar putea fi acoperite din bugetul fondului naţional unic al asigurărilor de sănătate, deşi unitatea sanitară se află în subordinea primăriei. „Rămâne de văzut ce decizie ia instanţa”, au completat sursele.

Arafat: Au fost montate alarme contra fumului în maternităţi

Tragedia de la Maternitatea Giuleşti, care a făcut înconjurul Europei, i-a determinat pe reprezentanţii de la Sănătate să investească în maternităţile din ţară, modernizându-le şi dotându-le cu aparatură, în funcţie de clasificare.

„Totul a plecat de la o situaţie mai complexă şi de la circuitele improvizate. Proiectele de construcţie care au fost după momentul Giuleşti au fost modificate pentru a preîntâmpina astfel de tragedii. Avem sisteme de incendii puse la punct, cu alarme contra fumului, iar sistemele au fost revizuite”, a explicat doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.

Procurori: Indendiul putea fi evitat

16 august 2010. Ora 18.30. Un apel la 112 anunţa un incendiu în salonul de terapie intensivă nou-născuţi de la Maternitatea Giuleşti. Zeci de ambulanţe au fost trimise la faţa locului. Medicii şi asistenţii medicali care au participat la misiunea de salvare au fost coordonaţi de doctorul Raed Arafat, care a ajuns printre primii la locului tragediei. Pentru trei dintre micuţii născuţi chiar în ziua în care s-a produs incendiul nu s-a mai putut face nimic. Au ars de vii în incubatoarele care ar fi trebuit să-i ţină în viaţă. Opt dintre ei au fost duşi de urgenţă la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Aici, cu eforturi supraomeneşti, medicii au reuşit să salveze cinci dintre bebeluşi. Pentru alţi trei nu s-a mai putut face nimic.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, incendiul din urmă cu patru ani putea fi evitat dacă personalul ar fi ştiut cum să reacţioneze în caz de incendiu şi dacă prizele ar fi fost conforme şi nu ar fi ieşit din pereţi la cea mai mică atingere.

Procurorii susţin că în momentul în care pompierii au ajuns la faţa locului, curentul nu era încă oprit pe holurile de la etajul 2, pentru că nici asistentele, nici medicii nu fuseseră instruiţi în legătură cu activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor.

O singură asistentă pe tură

O altă cauză care a dus la moartea celor 6 bebeluşi a fost lipsa acută de personal de pe salonul de Reanimare nou-născuţi. Concret, s-a ajuns la situaţia ca un singur asistent să aibă în supraveghere 11 pacienţi, deşi pe tură ar fi trebuit să fie două asistente.

„ Din cauza concediilor de odihnă şi a zilelor libere pe salon îşi desfăşura activitatea o singură asistentă, astfel încât această excepţie devenise regulă”, spun  procurorii care pentru această stare de fapt îl învinuiesc pe şeful secţiei de Neonatologie care nu s-ar fi luptat să aducă mai multe asistente la Terpaie Intensivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite