Iaşi: Bolnavii de cancer, fără aparatul vieţii

Pacienţii care fac radioterapie la „Sf. Spiridion“ au fost anunţaţi că aparatul ce deserveşte toată Moldova s-a defectat. Acceleratorul de particule n-a fost reparat, însă şefii spitalului nici măcar nu recunosc că maşinăria este nefuncţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Speranţele miilor de bolnavi de cancer care trebuie să facă terapie la acceleratorul de particule de la „Sf. Spiridon“ s-au spulberat. Aparatul-minune, la care se tratează sute de pacienţi din toată Moldova, s-a stricat de vineri.  Ieşeanca Paraschiva Botez are cancer la sân, iar viaţa ei depinde de şedinţele la accelerator. Femeia, în vârstă de 70 de ani, caută să i se spună când va putea face cele 17 şedinţe obligatorii, însă n-a primit niciun răspuns.


„Vineri mi-au spus că vor repara aparatul, dar nici până astăzi nu l-au făcut. Am întrebat un domn doctor care ieşea de la accelerator ce se întâmplă cu aparatul şi nici nu m-a băgat în seamă“, a spus cu mâhnire femeia.


Managerul: „Nu vă luaţi după ce spune femeia“


După câteva zeci de minute în care a bătut din uşă în uşă i s-a spus să plece acasă. „O asistentă mi-a spus să revin în altă zi pentru că acum aparatul e stricat şi degeaba stau pe coridoare“, a completat femeia. Conducerea spitalului spune însă că aparatul nu are nicio problemă, asta chiar dacă pe uşa secţiei era afişat anunţ că acceleratorul este defect.


„Toate cele trei părţi ale acceleratorului funcţionează. Nu vă mai luaţi după tot ce spune femeia care dă cu mopul prin spital“, a declarat Ioan Bârliba, managerul de la „Sf. Spiridon“.


Bătaie pentru programări


Sergiu Maxim (27 de ani) a venit  ieri de dimineaţă la Clinica de Oncologie a spitalului pentru a se interesa dacă tatăl său, operat de cancer la gât, poate face şedinţele la acceleratorul de particule.


„Doctorul Constantin Volovăţ mi-a spus că aparatul este în continuare defect. La fel a zis şi medicul Elena Albulescu. Un alt doctor mi-a spus că trebuie să vină o comisie de la Bucureşti ca să se ocupe de aparat şi că lucrările pot dura şi câteva luni“
, a declarat bărbatul. Bolnavii se plâng şi că durata programărilor de la o şedinţă la alte este foarte de mare. Fiind singurul accelerator de particule din Moldova, acesta este „invadat“ de bolnavi.

_______________

Aparat de 4 milioane de euro ţinut în ploaie
Acceleratorul de particule a fost ţinut pentru cinci ani, în perioada 2002-2007, în curtea Spitalului „Sf. Spiridon“. Aparatul care a costat în jur de 4 milioane de euro a fost acoperit cu o prelată şi lăsat pradă intemperiilor. Din 2007, aproape 80 de oameni aşteaptă zilnic să le vină rândul la vindecare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările