Hoţul unui seif cu banii unei primării ieşene, iertat de justiţie şi trimis să muncească chiar în locul de unde a furat

Hoţul unui seif cu banii unei primării ieşene, iertat de justiţie şi trimis să muncească chiar în locul de unde a furat

Cătălin Vatră a scăpat cu suspendare FOTO Facebook/Cătălin Vatră

Funcţionarii Primăriei Ţibana, judeţul Iaşi, l-ar putea avea coleg, temporar, pe un sătean care, acum un an, a furat, alături de alte persoane, un seif în care se aflau peste 170.000 de lei, bani pentru asistanţii social din comună. Cătălin Vatră a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare şi obligat să presteze muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alături de Cătălin Vatră, judecătorii din Iaşi au mai condamnat în acest dosar alte două persoane. George Alex Vatră (33 de ani), care a recunoscut fapta şi a primit 3 ani de închisoare cu executare, dar şi Nicoleta Kati Lohon (33 de ani), care a primit 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare. Toţi trei au recunoscut faptele şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii. 

Al patrulea hoţ încă nu a fost trimis în judecată.

Hoţii au jefuit Primăria Ţibana acum un an, din cei 170.000 de lei furaţi fiind recuperaţi în timpul anchetei doar 55.000 de lei. Autorităţile locale din Ţibana au dat în judecată hoţii pentru a-şi recupera banii, după ce prin sentinţa de condamnare a celor trei latura civilă a rămas nesoluţionată. „Am fost nevoiţi să luăm bani de la buget pentru a achita persoanelor care urmau să beneficieze de acei bani. E normal să dorim acum recuperarea lor“, ne-a spus Gheorghe Rotaru, primarul din Ţibana.

Cum a avut loc jaful

Motivarea sentinţei arată că planul jafului de la Primăria Ţibana a fost gândit de Vatră încă din vara anului 2018, pe când acesta se afla în Germania. Individul are rude care primesc ajutoare sociale, dar şi o altă rudă care lucrează la Primărie, ştiind astfel când dispune instituţia de lichidităţi. În iarna anului 2018, individul a venit în România şi a discutat pe Messenger cu un bărbat din Drobeta-Turnu Severin, Iulian Lohan, pe care îl ştia din Germania şi căruia i-a spus ce are de gând. Lohon este soţul Nicoletei Lohon, cei doi venind în ianuarie 2019 la Iaşi, unde au stat la un hotel. Pe 11 ianuarie, soţii Lohon şi Alex Vatră au inspectat clădirea unde urma să aibă jaful. La plan a aderat şi Cătălin Vatră.

Jaful a avut loc într-o noapte în care era viscol, hoţii intrând în sediul Primăriei după ce au deschis uşa cu o şurubelniţă. Au scos din sediu un seif metalic, fiind la un pas să fie descoperiţi de doi angajaţi ai Primăriei, care chiar în timpul jafului au venit la sediu pentru a alimenta centrala termică. Procurorii spun că angajaţii „au intrat în sediul Primăriei şi au trecut pe lângă seiful metalic, pe care nu l-au observat. Cei doi au mers la etaj, iar după câteva minute au plecat acasă“.

Neprinşi, hoţii au reuşit să fugă cu seiful, pe care l-au băgat într-o maşină şi l-au deschis. Înăuntru, au găsit banii, pe care i-au împărţit în trei. Singurul care nu a fost încă tras la răspundere este soţul Nicoletei Lohon, cel despre care soţia sa a spus că, de fapt, şi-a cheltuit partea la jocurile de noroc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: