Cum arată eritemul migrator - semnul care poate fi descoperit pe corp după o banală înţepătură de căpuşă

Cum arată eritemul migrator - semnul care poate fi descoperit pe corp după o banală înţepătură de căpuşă

Medicii infecţionişti ieşeni au tratat câteva zeci de pacienţi diagnosticaţi cu Boala Lyme. Bolnavii au fost diagnosticaţi după analize de laborator.

Ştiri pe aceeaşi temă

În primele şapte luni ale anului, 31 de ieşeni au fost diagnosticaţi cu Boala Lyme. Potrivit medicilor, pacienţii au fost internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi pentru tratament de specialitate.
 
Majoritatea bolnavilor au prezentat o formă uşoară a bolii şi au fost trataţi cu internare de zi, în timp ce 10 pacienţi au fost internaţi mai multe zile pentru tratament.
 
„În primele şapte luni ale anului avem confirmate 31 de cazuri, prin serologie pozitivă pentru borelioză. Niciunul dintre pacienţi nu a fost identifcat în stadiu tardiv al bolii. Bolnavii au ajuns la spital cu simptome locale, la nivelul înţepăturii. 21 de pacienţi au fost internaţi pe foaie de zi, iar ceilalţi 10 au fost internaţi pe foaie continuă“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul medical la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
 
Potrivit medicului, numărul de pacienţi înregistrat în 2017 nu este mai mare decât cel din anii anteriori. Zilnic, în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi şi în triajul de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” ajunge măcar un ieşean speriat de muşcătura de căpuşă.
 
Medicii infecţionişti arată că această insectă se fixează foarte adânc în piele, motiv pentru care trebuie să fie scoasă de un chirurg. Căpuşa poate fi vectorul Bolii Lyme, afecţiune care evoluează în trei stadii, cel mai avansat fiind cel cu afectare neurologică. Totuşi, infecţioniştii arată că borelioza se transmite în doar 20% dintre cazuri.
 
 
Boala Lyme poate fi recunoscută uşor în primul stadiu: la nivelul pielii apare un eritem de dimensiuni diferite - rotund, 10-12 centimetri, care poate migra de pe o parte pe alta a corpului. Acesta are adesea un aspect caracteristic de ţintă, cu un punct roşu central înconjurat o zonă de piele curată, la rândul ei înconjurată de o zonă roşie ce se extinde. Prevenţia boreliozei presupune terapie cu antibiotice. Medicaţia se administrează, de cele mai multe ori, la domiciliu pentru o perioadă de 10-14 zile.
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările