Cum să recunoşti simptomele muşcăturii de căpuşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După muşcătura de căpuşă, poţi să nu prezinţi niciun simptom sau se poate întâmpla să suferi o reacţie alergică.
După muşcătura de căpuşă, poţi să nu prezinţi niciun simptom sau se poate întâmpla să suferi o reacţie alergică.

Căpuşele, aceste mici insecte care se regăsesc de regulă în iarbă înaltă şi în zonele umbroase ale pădurii, se hrănesc cu sângele patrupedelor şi al oamenilor. Pot fi purtătoare de virusuri şi de aceea sunt considerate periculoase.

Gândeşte-te bine înainte de a merge desculţ prin iarbă, căci există pericolul să fii muşcat de căpuşe. Acestea fac parte din aceeaşi familie cu cea a păianjenilor, clasa arahnidelor. În primă fază, căpuşele sunt greu de văzut cu ochiul liber, căci sunt extrem de mici, însă ele trec prin mai multe faze de creştere ( larve, nimfe şi adulţi). Cu cât vor suge mai mult sânge cu atât se vor umfla şi vor deveni cât mai vizibile.

Dacă ai fost muşcat de o căpuşă şi ai găsit-o înfiptă în piele, nu încerca să o scoţi singur, ci prezintă-te de urgenţă la medic. Căpuşa se scoate cu ajutorul unui obiect special care se găseşte doar în spital.

Dacă vei încerca să o scoţi de unul singur, există pericolul ca insecta să se rupă în două, iar corpul va rămâne implantat în piele. De asemenea, se poate ca insecta să pătrundă şi mai adânc în piele.

Este interzisă folosirea vaselinei, căldurii, fosforului şi a altor metode de scoatere a căpuşei. De multe ori, căpuşa, spre deosebire de alte insecte (ţânţari, purici, muşte, furnici, păianjeni) rămâne pentru mult timp în piele şi se hrăneşte cu sânge până ajunge să se dubleze ca volum. După aceea, sătulă fiind, se va elibera singură.

Ştiai că...

... înainte, hrana preferată a căpuşelor era sângele şoarecilor de câmp? De câţiva ani însă, culturile agricole s-au împuţinat, astfel că şi rozătoarele sunt în număr mai mic. Căpuşele însă s-au înmulţit şi au început să se alimenteze cu sânge de la alte animale sau de la om.

După ce recunoşti o căpuşă

Pentru a fi sigur că este vorba despre această insectă, îi poţi număra picioarele. Căpuşa are 8 membre. Când căpuşa nu e îmbuibată cu sânge, este plată, iar când se hrăneşte devine rotundă.

Febra şi înţepenirea gâtului, posibile simptome

Nu e obligatoriu ca, dacă eşti muşcat de căpuşă, să te îmbolnăveşti de vreo boală gravă. Poţi chiar să nu prezinţi niciun simptom, însă se poate întâmpla şi să suferi o reacţie alergică. Specialiştii spun că anumite tipuri de căpuşe pot într-adevăr să transmită boli oamenilor şi animalelor atunci când le muşcă.

Află pe clicksanatate.ro ce boli de pot transmite prin muşcătura de căpuşă!

Pătrunjelul, secretul sănătăţii tale

Cât de importantă este dieta pentru o dantură sănătoasă

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite