Bestia de la Grajduri, puşcăriaş model

Comportamentul celui mai fioros criminal încarcerat la Iaşi a cântărit mult în luarea deciziei de admitere a liberării condiţionate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Caracterizarea făcută de angajaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi a arătat că în cei 13 ani cât a stat în spatele gratiilor Toader Covali a avut un comportament exemplar.

Condamnatul pe viaţă a evitat conflictele cu ceilalţi deţinuţi, dar şi cu personalul închisorii. „A manifestat seriozitate în relaţiile cu celelalte persoane private de libertate, evitând conflictele cu acestea, contribuind  prin întreaga sa atitudine la menţinerea unui climat de linişte. A îndeplinit întocmai şi la timp dispoziţiile primite“, se arată în caracterizare.

Proces pe 5 mai

Acesta nu a fost sancţionat disciplinar şi a fost recompensat de nouă ori cu suplimentarea dreptului de a primi şi cumpăra bunuri. „A participat la activităţi cu caracter moral-religios, la un concurs de curăţenie. În cadrul activităţilor enumerate a manifestat interes, motiv pentru care a fost recompensat“, se menţionează în caracterizare. Potrivit rechizitoriului, Toader Covali (63 de ani) din comuna Volovăţ,  judeţul Suceava, şi-a ucis soţia şi fiul în 1993. Bărbatul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Grajduri deoarece o expertiză a stabilit că nu avea discernământ.

În anul 1997, în unitatea sanitară şi-a ucis concubina şi o asistentă. După ce a executat 4.560 de zile de închisoare, comisia de liberare condiţionată din Penitenciarul Iaşi a constatat că îndeplineşte condiţiile pentru a fi pus în libertate. Dosarul lui Covali a ajuns pe masa judecătorilor care vor decide soarta deţinutului pe 5 mai.

„Dacă legiuitorul a considerat că trebuie să-l pună în libertate, înseamnă că cel puţin la nivel teoretic acestui om trebuie să i se acorde o şansă. Cele patru omoruri şi durerea lăsată în urmă rămân. Rudele victimelor vor realiza în întreaga lor viaţă că nu există o echivalenţă“, a declarat psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările