Adrian Loluţă Antrenorul pompierilor ieşeni (PORTRET)

Adrian Loluţă Antrenorul pompierilor ieşeni (PORTRET)

Adrian Loluţă - Pompier

Adrian Loluţă face parte din lotul naţional al pompierilor. De doi ani antrenează echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Plutonierul Adrian Loluţă a reuşit ca după 14 ani să-i aducă pe pompierii sportivi  de la Iaşi pe podium. De trei ani de când face parte din lotul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pompierul, alături de colegii săi, s-a clasat pe primele locuri la Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă.


„La prima participare la faza naţională am obţinut locul 9, dar la următoarele trei concursuri am obţinut, împreună cu lotul, locurile doi şi trei“,  menţionează plutonierul. Adrian Loluţă spune că nu se aştepta să ajungă să participe la astfel de competiţii, mai ales că în urmă cu şapte ani îşi dorea să lucreze în armată.

„Din timpul liceului mi-am dorit să lucrez în armată, dar tatăl meu m-a convins să devin pompier. Acum pot spune că nu-mi pare rău că i-am urmat sfatul“, spune plutonierul. Astfel, în anul 2002 s-a înscris la Şcoala de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă din Boldeşti, judeţul Prahova, pe care a absolvit-o doi ani mai târziu.

A participat la Balcaniadă
A fost repartizat la ISU Iaşi şi s-a înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Din anul 2006 a fost selecţionat în lotul sportiv al pompierilor ieşeni, din care fac parte 12 cadre: 10 concurenţi, un şef de lot şi un antrenor. „Încă din liceu am practicat diferite sporturi şi am fost foarte bucuros atunci când am fost acceptat la lotul care participa la concursurile de îndemânare specifice pompierilor militari“, povesteşte Adrian Loluţă.


Şase luni pe an se antreează împreună cu colegii săi pentru a ajunge campioni la cele trei probe ale concursurilor profesionale: scara de fereastră, pista cu obstacole şi desfăşurarea de luptă la motopompă.Plutonierul spune că pentru a ajunge la unele performanţe este nevoie de multă muncă. Astfel, deşi în primul an de când a făcut parte din lot s-a clasat cu echipa pe locul nouă, din anul 2007 s-au numărat doar printre campioni, obţinând de două ori locul doi la fazele naţionale ale concursului şi o dată locul trei.


„La Iaşi s-a închegat o echipă foarte bună şi sperăm ca în anul viitor să ieşim pe primul loc“, spune Adrian Loluţă. Din anul 2008 a fost şi antrenorul colegilor săi şi face parte şi din lotul naţional al pompierilor. „Cu lotul naţional am participat la Balcaniada din 2007, unde am obţinut locul II. După ce munceşti şase luni ai o satisfacţie deosebită când ieşi învingător. Păcat că aceste concursuri nu sunt mediatizate îndeajuns“, spune plutonierul.

Profil

Născut. 17 noiembrie 1983, Huşi, judeţul Vaslui.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Iaşi.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

În ce constau cele trei probe ale concursurilor profesionale?
La scara de fereastră trebuie să alergăm cu o scară pe o anumită distanţă, iar apoi să urcăm până la o înălţime echivalentă cu etajul trei. La pista cu obstacole, patru concurenţi trebuie să alerge cu ştafeta câte 100 de metri. A treia probă e desfăşurarea de luptă la motopompă şi la ea participă şapte concurenţi.

Ce calităţi credeţi că trebuie să aibă o persoană ca să ajungă pompier?
Să aibă condiţie fizică, să fie disciplinat, punctual, responsabil şi în primul rând optimist.

Ce-i place

Plutonierului Adrian Loluţă îi place să facă sport şi să asculte muzică. De asemenea, pompierului îi place foarte mult să vizioneze filme.

Ce nu-i place

Pompierul detestă oamenii care mint. „Nu îmi place să fiu furat şi nici falsitatea oamenilor“, spune Adrian Loluţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările