VIDEO Imagini aeriene spectaculoase de pe Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj - Deva. Ce a mai rămas din Dealul Liliecilor şi cum a fost rezolvată problema alunecărilor

VIDEO Imagini aeriene spectaculoase de pe Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj - Deva. Ce a mai rămas din Dealul Liliecilor şi cum a fost rezolvată problema alunecărilor

Dealul Liliecilor. Lotul V al Autostrăzii Lugoj - Deva.

Imaginile aeriene realizate miercuri în zona Dealului Liliecilor de pe Autostrada Lugoj – Deva oferă detalii despre cât mai au de lucru constructorii şi cum este rezolvată problema alunecărilor de teren.

Ştiri pe aceeaşi temă

S-au împlinit trei ani de când trebuiau finalizate lucrările la Autostrada Lugoj – Deva, începute în primăvara anului 2014 pe Loturile trei şi patru, în judeţul Hunedoara.

GALERIE FOTO

Imaginile aeriene realizate miercuri cu ajutorul dronei şi publicate pe Youtube.com de un pasionat de proiectele de infrastructură arată cum s-au mobilizat constructorii Lotului IV al Autostrăzii A1, pentru a finaliza cei aproximativ doi kilometri rămaşi în şantier, din tronsonul de 22 de kilometri de pe Valea Mureşului.

Cum au lucrat drumarii în ultimele zile

În ultimele zile, în ciuda ploii, lucrările au continuat într-un ritm alert, apreciază autorul filmărilor, chiar dacă muncitorii nu au mai putut lucra la terasamentul autostrăzii. În schimb, s-a făcut legătura viaductului peste DN 76 cu „Dealul Liliecilor”, astfel încât utilajele pot urca de pe ambele capete ale acestuia pe şantier. Excavările de pe versant nu au fost încă finalizate, astfel încât terenul pe care va fi construită autostrada să fie adus la acelaşi nivel pe toată lungimea sa.

Şi în locul unde au fost înregistrate alunecări de teren, versantul este excavat şi este ridicat un zid de gabioane, în spatele căruia terenul va fi tasat. Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susţin că în vara acestui an vor fi inaugurate cele două tronsoane ale autostrăzii Lugoj – Deva, care măsoară circa 43 de kilometri.

Lotul trei (21 de kilometri) va fi finalizat în luna iunie, dar tronsonul nu va putea fi dat în folosinţă până când nu vor fi realizate şi lucrările rămase de executat pe Lotul patru (22 de kilometri), cel pe care se află „Dealul Lililecilor”. Acest lucru se va întâmpla în luna august, potrivit celor mai optimiste estimări ale constructorilor.

Astfel, vor mai rămâne de executat circa 14 kilometri de autostradă, între Holdea şi Margina, unde va fi construit, de asemenea,  un tunel pentru urşi. Autostrada Lugoj – Deva va avea o lungime de 100 de kilometri.

De ce au întârziat lucrările pe „Dealul Liliecilor”

Pe „Dealul Liliecilor” au avut loc cele mai complexe lucrări de pe acest tronson, dintre Şoimuş şi Ilia. Excavările au durat mai mult de doi ani, iar începerea lucrărilor pe sectorul de doi kilometri al versantului a fost întârziată în urma descoperirii unei peşteri populată cu câţiva lilieci. Grota a fost cercetată vreme de un an, iar în final autorităţile au decis mutarea celor mai puţin de zece lilieci comuni, care se adăposteau în ea, şi continuarea proiectului. „Problema peşterii cu lilieci de la Şoimuş bloca lucrările încă din anul 2014”, informau recent reprezentanţii Companiei Naţională de Infrastructură Rutieră. Lotul IV, de 22 de kilometri, este construit de asocierea Tehnostrade, Spedition UMB, iar costurile iniţiale, potrivit contractului din 2013, au fost de 419,4 milioane lei fara TVA. Până în luna august, potrivit drumarilor, atât lotul IV, cât şi Lotul III, în lungime de 21 de kilometri, aflat în continuarea acestuia, vor fi date în folosinţă.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, imagini spectaculoase de pe ultimul kilometru din Lotul 3. Cum arată pasajele pentru urşi

VIDEO Cum este „zidit” Dealul Liliecilor pe şantierul Autostrăzii Lugoj - Deva. Ministrul Transporturilor: „Este prima lucrare de asemenea anvergură”

Încă un an aproape sterp pentru Autostrada Vestului: 15 kilometri deschişi din cei 70 promişi. Cum au avansat lucrările în 2017

Imagini din aceeasi galerie
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 11
 • Dealul Liliecilor. Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com
 • Dealul Liliecilor. Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com.
 • Dealul Lilieceilor. Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com
 • Dealul Liliecilor. Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 1
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 1
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 2
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 3
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 4
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 5
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 6
 • Dealul Liliecilor. Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 4
 • Dealul Liliecilor. Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 5
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 7
 • Dealul Liliecilor. Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 6
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 8
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 9
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 10
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 12
 • Autostrada Lugoj - Deva. Sursa: Z / Youtube.com 13
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: