VIDEO Controversele Lacului Cinciş după secetă. Cum se înfăţişează cel mai căutat loc al barajului, biserica „fantomă”

Vechea biserică a Lacului Cinciş, după scăderea nivelului apei

Cel mai popular loc al amatorilor de fotografii care vizitează Lacul Cinciş este o biserică părăsită. Cei care se apropie de ea găsesc însă o privelişte plină de contraste.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Seceta a transformat întinderea de apă de la „coada” Lacului Cinciş într-o mlaştină înconjurată de o fâşie de mâl, prin mijlocul căreia şerpuieşte un pârâiaş, Cerna, principalul afluent al lacului. Locul de la izvoarele barajului oferă privelişti inedite.

Călătorii găsesc aici o biserică veche, loc ideal pentru amatorii de fotografii în natură. Atracţia neobişnuită este o fostă biserică romano-catolică, inundată atunci când apele cresc. Biserica a fost ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din ordinul împărătesei Maria Tereza. Până în anii 1960, când autorităţile au decis inundarea satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni pentru a amenaja lacul Cinciş, biserica era mândria sătenilor, alături de alte aşezăminte vechi de secole.

Oamenii au fost nevoiţi să îşi lase în urmă casele, bisiericile şi cimitirele, pentru a se muta din calea apelor. Cele mai multe dintre ele au ajuns pe fundul lacului sau au fost dărâmate cu timpul, însă ruinele bisericii continuă să dăinuie peste ape şi să îi oprească pe marginea şoselei de pe malul opus, pe amatorii de fotografii.

 

Cei care coboară de la şosea pentru a fi, chiar dacă de pe malul opus, mai aproape de biserică, pot vedea, împotmolite în mâl, nenumărate mormane de gunoaie. Covoare de peturi aduse la mal, împreună cu crengi uscate şi trunchiuri de copaci putrezite, saci cu deşeuri menajere şi obiecte pierdute, ocupă marginile apei şi arată cât de murdar a ajuns lacul preferat al hunedorenilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă

VIDEO Biserica medievală cu cel mai ciudat gard: peste 200 de lespezi antice au fost rânduite în jurul lăcaşului

VIDEO Misterul bisericii medievale Colţ, refugiul legendar al cnezilor. Restaurarea controversată a ruinelor de şapte secole

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările