VIDEO Biserica medievală Strei a intrat în şantier. Picturile vechi şi stela romană care fac din lăcaş o adevărată comoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voluntarii lucrează de zor în aceste zile la refacerea acoperişului bisericii medievale Strei, unul dintre monumentele legendare ale Hunedoarei.

GALERIE FOTO

Biserica medievală din satul Strei, ridicată pe ruinele unei villa rustica din vremea ocupaţiei romane, a intrat în şantier. Voluntarii se implică în înlocuirea acoperişului degradat al monumentului istoric şi în lucrările necesare pentru punerea în siguranţă a bisericii.

„Înainte biserica avea o învelitoare foarte degradată, neexecutată într-un mod corect. Noi vom pune draniţă (n.r. scânduri subţiri care acoperă casele ţărăneşti), cu ajutorul voluntarilor veniţi din întreaga ţară. De asemenea, va fi mutat drenajul apei, care a fost pus greşit în trecut. Acest proiect, Ambulanţa pentru monumente, în cadrul căruia se derulează lucrările se doreşte a fi al societăţii civile, dar în colaborare cu autorităţile locale şi cu proprietarii. Aici este un caz fericit, în care Primăria Călan a suportat costurile materialelor, iar Episcoia Devei şi Hunedoarei finanţează paratrăznetul, care este necesar. De asemenea, foarte mulţi oameni au sprijinit iniţiativa reabilitării bisericii medievale, inclusiv specialişti în domeniul monumentelor istorice. O donaţie a venit de la Prinţul Charles, de Walles, prin fundaţia sa, pentru reabilitarea picturii exterioare şi a colonetelor de piatră ale bisericii. Urmează să intervenim pentru punerea în siguranţă şi restaurarea lor. Biserica din Strei este un monument important al istoriei şi arhitecturii româneşti, însă un monument în care efectiv ploua”, a declarat Eugen Vaida, coordonatorul al proiectului „Ambulanţa pentru monumente”.

Costurile acestor lucrări depăşesc 40.000 lei. Asociaţia Monumentum, care derulează proiectul „Ambulanţa pentru monumente - Transilvania Sud”, a refeăcut, recent, cu ajutorul comunităţii locale şi acoperişul bisericii de lemn din satul Vălari, veche de aproape patru secole, dar aflată într-o stare avansată de degradare.

Biserica medievală de pe Valea Streiului datează din secolul al treisprezecelea, potrivit unor istorici, şi este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult creştine din România. Biserica a fost construită din piatră pe ruinele unei aşezări romane, o „vila rustica”, iar din anii 1940, în lăcaşul cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” nu s-au ţinut slujbe decât ocazional.

image
image

Biserica impresionează prin vechimea sa, dar mai ales prin picturile sale murale. Deşi au fost vandalizate, iar timpul a fost necruţător cu ele, picturile din lăcaşul religios sunt impresionante: ele datează din secolul XIV şi sunt realizate de meşteri străini.

Stela funerară de la temelia bisericii
Impresionant este şi monumentul funerar roman aflat la temelia bisericii, pe care erau înfăţişate două personaje care simbolizau moartea şi somnul.

image

„Aici se poate vedea stela funerară de la temelie, cu cele două chipuri romane, în stare de doliu, sprijinte pe două toiege ciobăneşti, săpate în piatră de o parte şi de alta a inscripţiei. Cele două persoane de pe piatra de mormânt a Aureliei Lucilla, care stau rezemate, le-am considerat la început ca fiind simboluri ale morţii şi ale somnului. Este cunoscut că aceste modele erau obişnuite pe pietrele de mormânt romane. S-a dovedit că romanii erau obişnuiţi să personifice somnul şi moartea sub chipul a două genii, spirite sau zei, care erau înzestrate şi cu toate farmecele tinerilor. Toiegele lor sunt făcute întru totul după modelul bâtelor ciobăneşti încovoiate, care se pot vedea încă şi astăzi la poporul de ţară al valahilor. Chiar şi îmbrăcămintea de astăzi este aproape aceeaşi cu care apar şi cele două persoane în doliu. Cămaşa ajunge până la jumătatea coapselor, peste care ei trag un laibăr scurt, mult mai scurt decât cămaşa. Bătrânii se înfăşoară într-o mantie şi-şi întreţin bărbile la fel cu ale celor care se pot vedea pe piterele funerare. Aceste două stele funerare ne arată pe de o parte cât de puţin s-au schimbat locuitorii de azi ai acestori ţinuturi faţă de strămoşii lor de odinioară. Pe de altă parte, ele ne arată că aceste două chipuri prezentate nu însemnează altceva decât amărăciunea poporului”, scria baronul von Hohenhausen, care a vizitat ţinuturile Hunedoarei în 1773, însoţindu-l pe împăratul Iosif al doilea, şi a publicat apoi volumul de însemnări „Antichităţile Daciei în Transilvania de astăzi. Din timpurile când această ţară frumoasă era stăpânită de romani”.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă

VIDEO Biserica medievală cu cel mai ciudat gard: peste 200 de lespezi antice au fost rânduite în jurul lăcaşului

VIDEO Misterul bisericii medievale Colţ, refugiul legendar al cnezilor. Restaurarea controversată a ruinelor de şapte secole

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite