Rezultate alegeri prezidenţiale 2014 Hunedoara: în Valea Jiului, Victor Ponta s-a impus clar în faţa lui Klaus Iohannis

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014 Hunedoara: în Valea Jiului, Victor Ponta s-a impus clar în faţa lui Klaus Iohannis

În Valea Jiului alegerile au fost câştigate, în primul tur, de Victor Ponta.

Primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale 2014, în Hunedoara, au fost publicate astăzi de Biroul Electoral Judeţean. Hunedoara este singurul judeţ din Ardeal în care Victor Ponta s-a impus în primul tur al alegerilor, în faţa lui Klaus Iohannis. Cele mai mari procente obţinute de candidatul PSD au fost înregistrate în Valea Jiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a obţinut, în judeţul Hunedoara, 43,59% din voturi la primul tur al prezidenţialelor, iar Klaus Iohannis, candidatul ACL, are 31,64% din sufragii, pe locul al treilea fiind Călin Popescu Tăriceanu, cu 5,52%, arată rezultate finale furnizate, luni, de BEJ.

Hunedoara este singurul judeţ din Ardeal în care Victor Ponta a ocupat primul loc în opţiunile alegătorilor, la finalul primului tur al alegerilor prezidenţiale 2014. Victor Ponta l-a devansat pe Klaus Iohannis cu aproape 12 procente, potrivit rezultatelor publicate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Hunedoara. Cei mai fideli alegători ai candidatului PSD au fost hunedorenii care trăiesc în oraşele Văii Jiului.

Astfel, în Petrila, Victor Ponta a obţinut 58,77 la sută din voturi, Klaus Iohannis, 16,12 la sută, Călin Popescu Tăriceanu, 6,20 la sută, Dan Diaconescu, 5,06 la sută, Elena Udrea, 4,7 la sută.

În Petroşani, Victor Ponta a obţinut 49,27 la sută din voturi, Klaus Iohannis,  20,30 la sută, Călin Popescu Tăriceanu, 9,33 la sută, Elena Udrea, 5,19 la sută, Dan Diaconescu, 4,66 la sută, Corneliu Vadim Tudor, 3,73 la sută.

În Lupeni, Victor Ponta a obţinut 55 la sută din voturi, Klaus Iohannis, 15,43 la sută, Călin Popescu Tăriceanu , 7,86 la sută, Dan Diaconescu, 7,18 la sută.

În Vulcan, Victor Ponta a avut 57,13 la sută din voturi, Klaus Iohannis, 15,69 la sută, Călin Popescu Tăriceanu, 7,46 la sută, Elena Udrea, 5,30 la sută.

În Uricani, Victor Ponta a obţinut 58,5 la sută din voturi, Klaus Iohannis, 19 la sută, Dan Diaconescu, 5,4 la sută, Călin Popescu Tăriceanu, 4,4 la sută.

În Aninoasa, Victor Ponta a obţinut 59,8 la sută din voturi, Klaus Iohannis, 19,8 la sută, Călin Popescu Tăriceanu, 6,7 la sută, Dan Diaconescu, 3,8 la sută, Elena Udrea, 2,3 la sută.


Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Hunedoara, judecătorul Cristina Roberta Roncioiu, a declarat că dintre cei 210.799 de alegători care şi-au exprimat opţiunile electorale în judeţul Hunedoara, 91.897 l-au votat pe Victor Ponta, reprezentând 43,59 la sută din sufragii. Klaus Iohannis a fost votat de 66.703 de alegători hunedoreni - 31,64 la sută, iar pentru Călin Popescu Tăriceanu au votat 11.636 - 5,52 la sută.

Elena Udrea a fost preferată de 9.890 de alegători care au votat în judeţul Hunedoara, reprezentând 4,69 la sută din voturi. Prezenţa la urne în judeţul Hunedoara a fost aproximativ aceeaşi faţă de scrutinul din noiembrie 2009, acum prezentându-se la vot 54,07 la sută din alegători, iar atunci 54,15 la sută.


Valea Jiului, nucleul votanţilor stângii
Explicaţia pentru avantajele înregistrate în judeţul Hunedoara, în ultimele decenii, de candidaţii partidului lui Ion Iliescu este prezentată de jurnalistul Alexandru Gruian, specialist în poitică. „În timp ce Deva a votat permanent ca marile oraşe, Valea Jiului a fost cap de afiş, în ce priveşte loialitatea faţă de Ion Iliescu. Explicaţia e destul de simplă. Hunedoara figura până în 1989 drept unul dintre primele 10 judeţe industrializate ale României, cu industrii extractive şi prelucrătoare în primul rând, deci industrii primare, minerit, siderurgie.
 
De la Brad, trecând prin Hunedoara şi până la Petroşani, oraşele erau multe, dar mici, fără universităţi cu profil umanist, care să aducă şi alte puncte de vedere. Deci, cum se spunea într-un cântec - judeţ de oţelari, mineri şi strungari. Prin urmare, iată profilul tipic al votantului de stânga - muncitorul, ameninţat cu privatizări, dependent de subvenţii de la stat. Mulţi dintre ei, în special în Valea Jiului, au fost aduşi din Molova în cadrul unor acţiuni numite 5000, 9000, 7000, adică desemnând numărul de oameni care trebuiau aduşi pentru minerit din Moldova. Ei au format populaţia majoritară a zonei, obişnuită cu munca grea, abrutizantă, cu o educaţie precară şi cu cultivarea sentimentului de detaşament de avangardă al clasei muncitoare
”, explica Alexandru Gruian, înainte de alegeri.


Vă recomandăm şi:

Alegeri prezidenţiale 2014 Hunedoara. Klaus Iohannis câştigă în Deva, Victor Ponta în majoritatea oraşelor din judeţ

Alegeri prezidenţiale 2014 Hunedoara: Victor Ponta a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale în judeţul Hunedoara, dar în municipiul Deva a fost învins de Klaus Iohannis.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 HUNEDOARA. Primarul Devei a votat pentru “un preşedinte bine-crescut”

Primarul Devei, Petru Mărginean a votat în jurul orei 9:00, la o secţie amenajată în Centrul Cultural “ Drăgan Muntean” din Deva. A declarat că îşi doreşte un preşedinte care să conştientizeze faptul că în ultimele decenii judeţul Hunedoara a fost lăsat de izbelişte.

Alegeri prezidenţiale 2014. Omul care a mers 14 kilometri pe jos pentru a vota

Ioan Horgaş (67 de ani), un localnic din satul hunedorean Faţa Roşie, a parcurs 14 kilometri pe jos, pentru a vota. Satul aparţine de Bătrâna, comuna cu cea mai puţin numeroasă populaţie din judeţul Hunedoara. Aici doar 120 de oameni sunt înscrişi pe listele electorale.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 HUNEDOARA. Din Ţinutul Pădurenilor se va comunica prezenţa la vot prin satelit

Alegeri prezidenţiale 2014 Hunedoara: zece secţii de votare din zonele aflate în afara acoperirii unor reţele de telefonie mobilă vor comunica prezenţa printr-un sistem de comunicaţii speciale, prin satelit. Secţiile se află în special în Ţinutul Pădurenilor.

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur. Când vom afla primele procente în judeţul Hunedoara

Rezultatele alegerilor prezidenţiale 2014, din primul tur, vor fi transmise de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Hunedoara, în cel mult 48 de ore, către Biroul Electoral Central (BEC). În acest timp, BEC centralizează atât datele primite de la fiecare Birou Electoral Judeţean, cât şi de la cele din străinătate. Mai întâi vor fi publicate rezultatele parţiale ale alegerilor prezidenţiale 2014, apoi cele finale.

UPDATE Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale 2014 a fost de 20,96 la sută în judeţul Hunedoara, la ora 13:00

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale 2014 va fi anunţată de către Biroul Electoral Central (BEC) pe tot parcursul zilei de duminică, începând cu ora 11.30 şi terminând cu ora 22.30. adevarul.ro vă va ţine la curent cu statisticile privind prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale 2014 în judeţul Hunedoara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările