EXCLUSIV AUDIO Discuţii în spatele uşilor închise la IPJ Hunedoara: „Fără Berbeceanu nu se poate face dreptate?“. Intervenţii în favoarea unui ofiţer SRI

EXCLUSIV AUDIO Discuţii în spatele uşilor închise la IPJ Hunedoara: „Fără Berbeceanu nu se poate face dreptate?“. Intervenţii în favoarea unui ofiţer SRI

Comisarul şef Liviu Dumitru (stânga) şi subcomisarul Claudiu Ionescu

Adevărul prezintă astăzi mai multe discuţii purtate în spatele uşilor închise la IPJ Hunedoara, unde şefii poliţiei judeţene discută inclusiv despre cazul comisarului Traian Berbeceanu, dar şi despre o speţă în care un ofiţer acuză presiuni pentru soluţionarea, cu prioritate, a dosarului unui furt de la locuinţa unui ofiţer SRI.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timp ce în sertarele Inspectoratelor de Poliţie din toată ţara zac aproximativ 600.000 de dosare cu autor necunoscut, unii şefi de Poliţie stau şi le cer explicaţii subordonaţilor despre postările pe Facebook, iar cei care îndrăznesc să vorbească de rău Sistemul ajung să trăiască adevărate drame. Adevărul vă prezintă astăzi în premieră mai multe discuţii purtate în 2013 de şefii Poliţiei din judeţul Hunedoara, în spatele uşilor închise. 
 

6 cercetări disciplinare, toate clasate

 
Octombrie 2013. O ţară întreagă priveşte şocată cu mascaţii descind, la prima oră, în locuinţa comisarului şef Traian Berbeceanu, unul din cei mai apreciaţi poliţişti români. Acuzat de sprijinire de grup infracţional organizat, Berbeceanu spune, atunci când iese însoţit de mascaţi din blocul în care locuia, ”Este cea mai mare mârşăvie la care aţi asistat vreodată”. Aproape 3 ani mai târziu, în iunie 2016, Berbeceanu este achitat în primă instanţă şi doi foşti procurori şi un ofiţer sunt condamnaţi la închisoare cu executare pentru că i-ar fi fabricat dosarul. Decizia nu este definitivă. 
 
Octombrie 2013. Inspectorul principal de poliţie Claudiu Ionescu, ofiţer de investigaţii criminale în cadrul Poliţiei Hunedoara, publică pe pagina personală de Facebook o scrisoare emoţionată de susţinere a comisarului şef Traian Berbeceanu, pe care îl cunoştea şi cu care lucrase în dosarul Hidra. Apoi, ofiţerul continuă postările critice la la adresa sistemului în care lucrează. 
 
Noiembrie 2013. Claudiu Ionescu este chemat în biroului şefului de-atunci şi de-acum al IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu-Gabriel Dumitru, pentru a da explicaţii referitoare la postările de pe Facebook. Ulterior, o înregistrare a întregii discuţii ajunge la Direcţia Control Intern din Inspectoratul General al Poliţiei Române, alături de un raport prin care ofiţerul semnalează mai multe presupuse nereguli la nivelul IPJ Hunedoara. Teoretic, discuţiile ar trebui să susţină anumite afirmaţii din raport, însă Direcţia Control Intern trimite CD-u la IPJ Hunedoara pentru a se verifica dacă acestea au fost făcute în zone de securitate sau administrative. 
 
Postările de pe Facebook şi înregistrările se lasă cu mai multe cercetări disciplinare pentru ofiţer, iar după ce CD-ul cu înregistrări ajunge la Hunedoara acesta rămâne fără avizul de acces la informaţii clasificate. Într-un final, toate cele 6 cercetări se clasează, ultima în octombrie 2016. La 1 noiembrie 2016, Claudiu Ionescu, avansat subcomisar de poliţie la termen, în septembrie 2016, se pensionează. 
 
Comisarul şef Liviu-Gabriel Dumitru este printre cei mai longevivi şefi de inspectorate de poliţie din ţară. Conduce IPJ Hunedoara din 2008, cu o singură întrerupere, anul acesta, când a fost ”rotit” 6 luni director adjunct la Centrul Chinologic Sibiu, după scandalul salvamontistei bătute de un interlop in staţiunea Straja. 
 

”Poţi să postezi ce vrei, totul este să nu arunci cu noroi în instituţie”

 
Prima parte a discuţiilor înregistrate în noiembrie 2013 surprinde dezbaterile din biroul şefului IPJ Hunedoara referitoare la postarea prin care Claudiu Ionescu îşi arăta sprijinul pentru Traian Berbeceanu. ”Dragul meu, poţi să postezi ce vrei, nu e niciun fel de problemă, totul este să nu arunci cu noroi în instituţie, să nu-ţi creezi ţie probleme, să nu creezi altuia probleme”, îi spune printre altele ofiţerului şeful IPJ Hunedoara.

 
În cadru aceleiaşi discuţii, şeful IPJ Hunedoara discută şi despre şi manifestaţiile de stradă în sprijinul comisarului şef Berbeceanu, manifestaţii la care a luat parte şi ofiţerul Claudiu Ionescu. 
 
”Nu mai este justiţie în ţara asta, aşa am ajuns? Nu mai este justiţie? Curtea supremă 9 ore în deliberări şi se hotărăşte să-i dea mandat şi ne apucăm noi de la Hunedoara eu Dumitru sau tu Ionescu să spunem. ”Bă, nu sunteţi bun niciunul”. (...)Tu ca judecător, în momentul în care este presiune în stradă, chiar şi să ai dreptate, de ce să treacă lumea la presiunea străzii, că data viitoare vor face la fel. Nu rezolvaţi nimic, îl ţineţi pe ăla în puşcărie degeaba. (...)”
 
Cotidianul Adevărul i-a solicitat şefului IPJ Hunedoara o reacţie, prin intermediul biroului de presă, referitoare la aceste discuţii. Menţionăm că acesta a fost rugat să ne transmită doar cum comentează aceste discuţii, nu a fost o solicitare în baza Legii 544/2001, privind liberul accces la informaţiile de interes public. Biroul de presă al instituţiei ne-a comunicat însă că a înregistrat solicitarea în baza acestei legi, deşi nu fusese astfel formulată, şi ne-a comunicat că ne va răspunde în 30 de zile. 
 

”Dacă ţie şi s-ar sparge casa, ai dori să ţi se soluţioneze cu prioritate dosarul tău?”

 
Aceeaşi discuţie suprinde o altă parte a modului în care Sistemul se raportează la cazurile pe care ar trebui să le soluţioneze. Ofiţerul se plânge la un moment dat că s-ar face presiuni asupra oamenilor legii să se soluţioneze cu prioritate un dosar de spargere la apartamentul unui ofiţer SRI, dosar în care prejudiciul este mic, fiind sustras un laptop, în timp ce oamenii legii au de făcut activităţi în dosare mult mai complexe.
 
Şeful IPJ îi promite ofiţerului că va rezolva problema: ”Eu rezolv cu ăsta să nu mai sune, că nu are niciun sens, să-şi vadă de treba lui, e parte vătămată”. 
 
Discuţia care urmează ceva mai târziu este dincolo de orice comentarii: 
 
Claudiu Ionescu: La ţigan i s-a furat un milliard şi ceva şi la domnul i s-au furat douăzeci de milioane.  
Dumitru Liviu Gabriel: Bun! Şi daca Doamne fereşte ţie ţi s-ar sparge casa, ai dori să ţi se soluţioneze cu prioritate dosarul tău?
Claudiu Ionescu:Nu!
Dumitru Liviu Gabriel: Nu? Rade
Claudiu Ionescu: Nu, mai repede l-aş rezolva eu!
Dumitru Liviu Gabriel: Claudiu, n-ai vrea să şi se soluţioneze dosarul. Uite aici, asta e dovada că n-ai face asta.
Claudiu Ionescu: Cum n-aş face asta?
Dumitru Liviu Gabriel: Bine, nu ai face-o. Ai vrea sa fi privilegiat pe treaba asta! Bă eu macar sunt poliţist, da, trataţi-mă cu prioritate.
Claudiu Ionescu: Niciodată, niciodată nu am făcut chestia asta!
Dumitru Liviu Gabriel: Poliţiştii între ei trebuie să se ajute! Asta este de esenţa muncii de poliţie! Un moment în care un poliţist uită ca e un poliţist şi nu lucrează împreuna cu ceilalţi, hoţii vor deveni mai puternici ca noi.
Claudiu Ionescu: Aia am zis si eu.
Dumitru Liviu Gabriel: Da. Si ca să fii poliţist şi coleg cu tine, Pitulescu spune că şi-ar acorda prioritate: băi, e casa colegului nostru. Altfel trebuie să lăsăm ultrajele cu poliţisti de-o parte, că sunt si alte bătăi pe domeniul public, trebuie sa lăsăm furturile din locuinte de-o parte cu a altora. 
 

”Cu ce-l ajută pe Berbeceanu manifestaţiile de protest?”

 
Alte părţi din discuţiile purtate în sediul IPJ Hunedoara sunt de asemenea extrem de interesante:
 
Despre cazul Berbeceanu
 
Dumitru Liviu Gabriel (citeşte din postare): ”Comisare, tu eşti scânteia deşteptării noastre, prin tine vom da foc palatelor mafioţilor, prin tine vom arde patima corupţilor şi prin tine vom face dreptate”. 
 
Apoi: Cum vom face dreptate? Fără Berbeceanu nu se poate face dreptate? 
 
Claudiu Ionescu: Recunoaşteţi dumneavoastră că sunt probleme în sistemul ăsta? 
 
Dumitru Liviu Gabriel: Dumnezeule mare, tot timpul au fost şi vor mai fi, în toate sistemele. Am primit buget pe anul 2013 60 la sută din cât am cerut, noi, Poliţia Română. Din cei 60 la sută 92 la sută s-au dus pe salarii, pe cheltuieli la titlul II 7 la sută şi a rămas un 0,....la sută pentru investiţii şi altceva. Dacă tu găseşti bani în altă parte ac să ne dea să huzurim pe ei şi să avem fiecare calculatorul lui...
 
Dumitru Liviu Gabriel: Din partea mea ţi-am spus, poţi să postezi ce vrei, tot ce este util, şi te-am mai întrebat şi ieri, nu rezist să nu întreb treaba asta, cu ce-l ajută pe Berbeceanu manifestaţiile de protest? Lămuriţi-mă că participi şi eu data viitoare. 
 
Claudiu Ionescu: Îl ajută foarte mult, părerea mea
 
Despre cazul ofiţerului SRI 
 
Claudiu Ionescu: In fiecare zi suntem sunaţi pe tema asta, ce faceţi în dosare? Domnul SRI-ist face presiuni foarte mari la adresa noastră, în sensul că: ,,bă nu-i mai arestaţi pe ăia?,,
Dumitru Liviu Gabriel: El te-a sunat?
Claudiu Ionescu: A sunat un coleg, eu nu am stat de vorbă cu el, pentru ca eu nu vreau să stau de vorbă cu el, e un coleg de-al meu care e subordonatul meu, să zicem, îl sună si zice: bă când îi arestaţi pe ăia, când îi aduceţi să-i bateţi, să-i strângeţi cu uşa? Că de ce aţi solicitat interceptări pentru ăla doar după 10 zile?
Dumitru Liviu Gabriel: Cine a zis asta, SRI-istul?
Claudiu Ionescu: Este prieten cu (…) vine la (…) în birou şi discută şi ăla i-a spus: ,,uite ăştia sunt autorii, i-a prezentat asa”
Pitulescu Mircea (la momentul respectiv şeful SIC Hunedoara, n.r.): Se laudă că el ii interceptează, numai daţi-mi că eu îi interceptez, aşa am auzit şi eu.
Dumitru Liviu Gabriel: Dar cine?
Pitulescu Mircea: (…)
Dumitru Liviu Gabriel: A, da, am crezut că (…). 
Pitulescu Mircea: Nu,nu (…) se laudă că el, daţi-mi ca eu îi interceptez.
Dumitru Liviu Gabriel: Asta ţi-o rezolv, altceva?
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

 
 
 
 

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

 
 
 
 

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: