Dezvăluiri din „biroul oval” al şefului IPJ Hunedoara. Ce se ascunde în spatele imaginii fardate a inspectoratului care a adunat 12.500 de dosare cu AN

Dezvăluiri din „biroul oval” al şefului IPJ Hunedoara. Ce se ascunde în spatele imaginii fardate a inspectoratului care a adunat 12.500 de dosare cu AN

Liviu Dumitru.

Au trecut două luni de la primele solicitări adresate de jurnaliştii „Adevărul“ şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, Liviu Gabriel Dumitru, de a vorbi despre cele peste 12.500 de dosare cu autor necunoscut din evidenţele instituţiei. Refuzurile comisarului şef ne-au adus în faţa acestuia, în data pe care care Liviu Dumitru o dedică audienţelor, însă răspunsul său a fost dezamăgitor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În fiecare marţi, comisarul şef Liviu Dumitru dedică o oră din activitatea sa cetăţenilor veniţi în audienţe. Este şi una dintre puţinele ocazii în care şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara poate fi abordat de jurnalişti, însă cu condiţia ca aceştia să se prezinte în biroul său de audienţe „în calitate de simpli cetăţeni”.

În cel mai recent răspuns oferit de IPJ Hunedoara la solicitarea reporterilor „Adevărul“ de a-l intervieva, reprezentanţii instituţiei au precizat că şeful acesteia nu are timp de interviuri: „aspectele de interes public privind activitatea instituţiei noastre au fost comunicate prin informările de presă realizate permanent de structura de presă a inspectoratului. Din păcate, agenda de lucru a inspectorului şef nu permite, momentan, realizarea unui interviu în termenii propuşi”.

Liviu Dumitru conduce de opt ani Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, fiind unul dintre cei mai longevivi şefi de inspectorate din ţară. În acest timp, rareori a oferit explicaţii pentru problemele cu care s-a confruntat instituţia, fie că au fost plângeri ale poliţiştilor îndreptate împotriva sa, fie că au fost scandaluri în care au fost implicaţi angajaţii instituţiei sau, mai recent, despre mutarea sa pentru şase luni, la Centrul Chinologic din Sibiu.

O oră de aşteptare la uşa şefului IPJ

În ziua de audienţe a şefului IPJ Hunedoara, ne-am alăturat celorlalţi doi cetăţeni care au aşteptat, cuminţi, intrarea în biroul oval în care Liviu Dumitru îşi ţine audienţele. După ce angajaţii de la poarta instituţiei s-au asigurat că niciunul dintre noi nu are asupra lui telefonul mobil sau vreun mijloc de înregistrare, ele fiind depuse într-un dulăpior din încăperea de la intrare, am fost poftiţi în antecamera (un coridor) sălii de audienţe şi lăsaţi în grija unui alt poliţist. Primul intrat a fost un localnic din zona Orăştiei, nemulţumit de randamentul şefului de post din satul său.

„Uneori l-am văzut pe şeful de post băut, clătinându-se pe drumurile satului, şi le-am spus subalternilor lui, dar mi-au răspuns că şeful e şef şi în şanţ”, a explicat, în câteva cuvinte, relaţia sa cu autorităţile. La ieşirea din biroul de audienţe, săteanul a mai trebuit să aştepte încă un sfert de oră pentru a fi condus afară de un poliţist, pe motiv că aşa sunt regulile, nimeni nu are voie să se plimbe singur prin curtea Poliţiei. Cetăţeanul le-a explicat angajaţilor IPJ, fără succes, că nu a venit să fure nimic şi că este aşteptat afară.

După o oră de aşteptare pe coridorul din faţa biroului unde au loc audienţe, am fost poftiţi înăuntru. Liviu Gabriel Dumitru a consemnat încă o cerere depusă pentru acordarea unui interviu despre activitatea sa, a instituţiei şi despre cele peste 12.500 de dosare cu autor necunoscut din evidenţele IPJ, însă nu a oferit, deocamdată, un răspuns. Deşi majoritatea şefilor de inspectorate de poliţie din ţară au fost de acord să vorbească despre munca şi problemele poliţiştilor, comisarul şef Liviu Dumitru a continuat să paseze responsabilitatea informării publicului doar pe umerii purtătorului de cuvânt, Bogdan Niţu. Interviul este o opţiune personală, a explicat Liviu Dumitru.


Vă recomandăm şi:

Povestea lui Claudiu Ionescu, poliţistul înfrânt de sistem: „Mi-am dat seama că n-am cum să răzbat în jungla asta de mafioţi. Nu mai cred în dreptate“

În urmă cu 21 de ani, Claudiu Ionescu a intrat în Poliţia Română visând că va face dreptate şi va schimba lumea. Acum, a plecat din sistem şi recunoaşte că acesta l-a învins.

Scrisoarea de mâhnire a unui poliţist: „Suntem proscrişii ţării, nu putem folosi arma din dotare de teamă că vom fi târâţi prin tribunale de infractori”

Moartea poliţistului Gheorghe Ionescu, ucis de milionarul turc ce s-a urcat băut la volan şi l-a lovit intenţionat cu maşina, a stârnit reacţii aprinse în rândul poliţiştilor. Unul dintre poliţiştii hunedoreni care au luat atitudine după tragedia celui supranumit „Dulăul”, a dezvăluit într-o scrisoare deschisă problemele cu care se confruntă în prezent poliţişti.

Revoltă în IPJ Hunedoara: poliţistul care a cerut "să dăm foc palatelor mafioţilor" îşi acuză superiorii de abuzuri

Claudiu Ionescu, un inspector principal de poliţie, a intrat într-o adevărată luptă cu conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara. Poliţistul din Hunedoara susţine că a fost cercetat disciplinar pe nedrept după ce a dezvăluit problemele cu care confruntă instituţia şi, recent, a că a fost trimis abuziv la un control psihiatric.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: