Canicula scoate viperele din ascunzişuri: cum ne putem feri de veninul lor

Canicula scoate viperele din ascunzişuri: cum ne putem feri de veninul lor

Pe zidurile Cetăţii Devei au fost amplasate indicatoare de atenţionare legate de prezenţa viperelor. FOTO: D. G. ADEVĂRUL.

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara atenţionează asupra pericolului pe care îl reprezintă prezenţa în mai multe zone din judeţ a viperelor comune, cu un venin puternic. Cei mai expuşi riscurilor sunt excursioniştii care ajung pe munte.


În zonele montane ale judeţului Hunedoara şi chiar pe Dealul Cetăţii Devei există pericolul ca turiştii să dea de vipere. Ele îşi fac simţită prezenţa în această perioadă, în care temperaturile sunt ridicate. Reprezentanţii DSP Hunedoara recomandă turiştilor să fie precauţi, iar pentru a evita să fie muşcaţi de vipere trebuie să ţină cont de următoarele sfaturi:

Purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată.

Efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi.

Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt pentru a verifica dacă sunt şerpi.

Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră.

Muşcătura poate fi fatală
Potrivit medicilor, persoanele muşcate de vipere pot muri în cinci ore, dacă nu sunt tratate. Moartea survine în cazuri rare, pentru că de obicei muşcăturile viperelor sunt „uscate”, adică fără a fi inoculat veninul. În cazul unei muşcături, victimele trebuei transportate de urgenţă la spital, unde li se poate administra serul antiviperin.
În judeţul Hunedoara, toate spitalele beneficiază de stocuri de ser antiviperin.
 

Alte ştiri despre Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara:

Avertizări de caniculă: ce trebuie să facem pentru a ne feri să cădem victime temperaturilor ridicate din aceste zile

Primele zile cu temperaturi caniculare înregistrate în judeţul Hunedoara i-au pus în alertă pe reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Medicii le recomandă hunedorenilor să se ferească de excursiile urbane la orele amiezii şi să nu uite să consume cât mai multe lichide.

Reforma din sănătate îi sperie pe angajaţii hunedoreni ai instituţiilor subordonate ministerului

Atât reprezentanţii Casei Judeţene de Sănătate Hunedoara, cât şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, s-au declarat surprinşi de anunţul făcut de ministrul Eugen Nicolăescu, privind desfiinţarea instituţiilor din subordinea Ministerului Sănătăţii.

Peste 40 de intoxicaţi cu ciuperci: una dintre victime a ajuns în comă la spital

O femeie din municipiul Hunedoara a fost adusă în stare critică la spital, după ce a consumat ciuperci otrăvitoare. Victima a fost internată la secţia de ATI a spitalului, dar în prezent, în urma tratamentului acordat, medicii au reuşit să îi salveze viaţa.

Vă recomandăm şi:

FOTO A fost găsită mama pruncului aruncat în tomberon: tânăra a vrut să scape de copil imediat după ce a născut

Un an de la moartea fondatorului Edy Spedition: ce a lăsat în urmă decesul fulgerător al omului de afaceri Alin Popa

Tragedie înainte de Ziua Copilului: un copil de 12 ani s-a spânzurat de o grindă

VIDEO Hunedorenii au făcut haz de necazul grădinii zoologice: o specie din zoo-parc a stârnit ironia vizitatorilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările