VIDEO şi GALERIE FOTO/Yahtul lui Carol II-lea: Vândut de români la fier vechi şi transformat de englezi în super-navă

Nava a fost vândută de statul român cu 265.000 de dolari, ca fier vechi, iar englezii au transformat-o într-o bijuterie

Ştiri pe aceeaşi temă

Fosta navă „Luceafărul",devenită „Libertatea", iar acum „Nahlin" (de fapt numele cu care a fost lansată al apă în urmă cu aproape un secol) este considerată unul dintre cele mai scumpe vase de lux din lume.

Galerie foto AICI

Yahtul regal „Luceafărul", perla flotei României până în 1950 a fost vândut în 1999 cu 265.000 dolari, ca fier vechi, iar acum a ajuns să fie evaluată la un preţ de 200 de ori mai mare.


Vânzare dubioasă


Înstrăinarea s-a făcut în urma unei decizii dubioase luate de autorităţile române, prin firma (de stat) Regal SA, societate care folosea nava, aflată în patrimoniul cultural naţional, ca restaurant plutitor în portul Galaţi.


Primul semn că nava fusese subevaluată la vânzare: la câteva zile după tranzacţie, firma cumpărătoare - Edminston (Anglia) - a asigurat-o la prestigioasa companie Lloyds contra a un milion de dolari.


Eu nu am exportat nava. Vasul a fost vândut ca activ, în conformitate cu legislaţia. În regulamentul 1284/1996 al Ministerului Culturii este menţionată obligaţia persoanelor fizice care vând ori organizează licitaţii cu bunuri culturale din categoria tezaur sau fond să-i informeze pe cumpărători că bunurile respective nu pot face obiectul exportului definitiv: Ori noi am făcut această informare chiar prin termenii contractuali", e fost explicaţia Elenei Trandafir, directorul Regal SA.


Înstrăinarea navei a ajuns chiar şi pe masa procurorilor, însă nimeni nu a fost găsit vinovat de scoaterea vasului în afara graniţelor ţării.


Imediat după vânzare, vasul a ajuns în Marea Britanie şi apoi în Germania pentru a fi restaurat. Încă din anul 2004 vasul reîncepe să fie considerat un mega-yaht, iar din 2007 a intrat în topul celor mai mari şi mai scumpe yahturi din lume.

Pe site-ul de specialitate www.agent4stars.com este pe locul 29 la categoria megayahturi, iar pe www.superyachts.com, este clasat pe locul 35.


Yahtul a ajuns în proprietatea casei regale române în 1937. A fost cumpărat de la regele Edward al VIII-lea al Marii Britanii, care şi-a consumat pe el idila cu Wallis Simpson, care a provocat o criză dinastică ce s-a terminat cu abdicarea regelui.


La rândul lui, regele Edward al VIII-lea îl cumpărase de prima proprietară, britanica Lady Youle, care îl construise pentru croaziere pe Mediterana.
Caracteristicile navei


Lungimea totala a vasului este de 89,3 m, lăţimea de 10,98 m, viteza de 17,4 noduri, puterea motoarelor - 4400 CP, iar numărul total de persoane admise la bord - 351.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările