Suferinţele LONG COVID-19 prin care trec copiii. Cercetător: „Au început să aibă probleme la şcoală”

Suferinţele LONG COVID-19 prin care trec copiii. Cercetător: „Au început să aibă probleme la şcoală”

Costel Atanasiu  FOTO Arhiva Adevărul

Virusologul Costel Atanasiu, cercetător la Institutul de virusologie The Wistar Institute, în Philadelphia, vorbeşte despre cele mai frecvente şi îngrijorătoare sechele care afectează adulţii şi copiii care trecut prin infecţia cu SARS-COV-2.

Reputatul virusolog Costel Atanasiu spune că sechele au fost observate la persoane care au aproape doi ani de când au trecut prin boala COVID-19.

„Plămânii vor fi cei mai afectaţi, multe persoane vor rămâne cu o insuficienţă respiratorie şi vor obosi foarte uşor. O parte dintre cei infectaţi nu-şi vor mai recăpăta 100% gustul sau mirosul, iar un procent ridicat, în jur de 20%, vor avea de aici încolo boli autoimune. Foarte mulţi vor avea probleme cu concentrarea şi cu memoria. Toate aceste simptome au fost deja remarcate la unele persoane care au aproape 2 ani de la infecţia cu SARS-CoV-2. Să sperăm totuşi că aceste sechele nu vor rămâne pe viaţă, ci se vor ameliora cu timpul”, susţine virusologul român.

Cercetător: „Au început să aibă probleme la şcoală, mintea lor nu mai este limpede”

Din păcate, nici copiii nu sunt iertaţi. Copiii cu long covid au în mare aceleaşi simptome ca adulţii. Un fenomen îngrijorător observat este faptul că elevi foarte buni la carte înainte de infecţie au început să aibă probleme la şcoală. 

„Cel mai îngrijorător este efectul asupra creierului, mulţi copii foarte buni la carte înainte de infecţie au început să aibă probleme la şcoală pentru că mintea lor nu mai este limpede. În engleză acestui fenomen i s-a dat numele de <brain fog>”, explică Costel Atanasiu.  

Specialistul recomandă vaccinarea copiilor deoarece „întâlnirea cu virusul este mult mai periculoasă decât efectele secundare de la vaccin”.

„Am un copil de 17 ani pe care l-am vaccinat anul trecut şi dacă aş avea unul de 5-11 ani l-aş vaccina fără doar şi poate. Înţeleg ezitarea pe care lumea a avut-o la început, dar astăzi, după ce sute de milioane de copii s-au vaccinat, nu mai are sens să ne îngrijorăm inutil în ceea ce priveşte efectele secundare. Întâlnirea cu virusul este mult mai periculoasă decât efectele secundare de la vaccin”, adaugă virusologul român.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările