Cercetător român din SUA, despre booster şi doza 3 pentru COVID-19: „Nu înseamnă acelaşi lucru!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorul român Costel Atanasiu, sursa: Arhivă
Cercetătorul român Costel Atanasiu, sursa: Arhivă

Virusologul Costel Atanasiu, cercetător la Institutul de virusologie The Wistar Institute, în Philadelphia, face o serie de precizări cu privire la booster şi doza 3 pentru Covid-19, despre care subliniază că „nu înseamnă acelaşi lucru”.

Cunoscutul virusolog român susţine boosterul se foloseşte pentru persoanele sănătoase, care au făcut ambele doze de vaccin, în timp ce doza 3 este pentru persoanele imuno-compromise.

„Booster şi doza 3 pentru Covid nu înseamnă acelaşi lucru. Boosterul se foloseşte poentru persoanele sănătoase care au făcut în prealabil două doze. Doza 3 este pentru persoanele imuno-compromise (inclusiv pentru cei cu cancer care sunt sub tratament). Boosterul este în general o jumătate de doză, pe când doză 3 este făcută cu doză întreagă”, explică Costel Atanasiu.

Potrivit cercetătorului român, persoanele imuno-compromise au un sistem imunitar foarte slab, motiv pentru care celulele B şi T specifice generate sunt foarte puţine.

„Ar trebui practic să facă un vaccin la fiecare 3-4 luni că să fie în siguranţă. Persoanele imuno-compromise nu pot face vaccin cu virus viu, atenuat, dar pot face vaccin cu virus mort, cu proteine virale sau cu vaccinuri bazate pe ARN mesager sau ADN viral. Dacă vă aduceţi aminte, la început boosterul nu a fost aprobat pentru toată lumea. Cei imuno-compromişi au primit însă imediat aprobarea pentru doza 3”, adaugă virusologul Costel Atanasiu. 

Costel Atanasiu este un biolog român, cercetător în virusologie, care a studiat în România, ulterior la Universitatea Edinburg din Marea Britanie. S-a stabilit în SUA şi lucrează, în prezent, la Wistar Institute. 

Vă recomandăm şi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”

Chirurgie a disperării în timpul pandemiei. Reputat medic: „Nu credeam să apuc astfel de vremuri”

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite