Spaţiile verzi din Galaţi, îngrijite pe bază de voluntariat. Cum se fac parteneriatele dintre Primăriei şi cei interesaţi

Spaţiile verzi din Galaţi, îngrijite pe bază de voluntariat. Cum se fac parteneriatele dintre Primăriei şi cei interesaţi

FOTO Adevărul

Municipalitatea a decis să încheie astfel de parteneriate scrise care presupun drepturi şi obligaţii precise pentru părţi. Voluntarii care iau în grijă un spaţiu verde au dreptul să pună plăcuţe prin care să anunţe că se ocupe de întreţinerea acestuia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consilierii locali au aprobat joi, 31 ianuarie 2019, la iniţiativa primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, programul de conservare şi înfrumuseţare a spaţiilor verzi din municipiu, prin implicarea persoanelor fizice şi juridice, a asociaţiilor de proprietari, ONG-urilor şi instituţiilor publice.

Astfel, toţi cei interesaţi vor avea posibilitatea să se implice în mod activ pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din municipiul Galaţi, oferite de Primărie cu titlu gratuit. Evident, restul spaţiilor verzi vor fi administrate în continuare de  Gospodărie Urbană.

„Susţin iniţiativa civică. Între Primărie şi cetăţeni trebuie să existe parteneriat, comunicare şi deschidere pentru evoluţia proiectelor comunităţii. Le oferim gălăţenilor posibilitatea de a contribui activ la amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiilor verzi din oraş: parcuri, grădini sau scuaruri”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi

„Acordul va fi făcut între Primărie şi cei care doresc să se implice activ în comunitate, cu valabilitatea de un an şi posibilitatea de prelungire a acestuia. Avem deja numeroase solicitări din partea cetăţenilor care doresc să aibă grijă de spaţiile verzi din zona în care locuiesc, dar şi din partea unor firme, lucru care ne bucură şi susţinem astfel de iniţiative”, a adăugat edilul.

Necesitatea implicării voluntare a cetăţenilor municipiului Galaţi este determinată de dorinţa de îmbunătăţire a aspectului urbanistic al spaţiilor verzi şi are ca scop responsabilizarea civică şi implicarea activă în întreţinerea spaţiilor plantate, pentru ridicarea standardului de curăţenie şi confort în toate zonele municipiului.

În cazul persoanelor fizice şi juridice, depunerea solicitării va fi însoţită de o schiţă de amenajare propusă, iar după aprobarea cererii se va încheia între Primărie şi solicitant un acord de colaborare.

Solicitările vor fi soluţionate în ordinea înregistrării lor la Serviciul Relaţii cu Publicul, Ghişeu Unic din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi. În vederea soluţionării solicitărilor depuse se va avea în vedere complexitatea amenajării, cuantumul valoric al investiţiei, având prioritate la soluţionarea favorabilă cererile care acoperă o gamă cât mai largă de elemente decorative şi servicii peisagistice care vor fi prestate.

În cazul asociaţiilor de proprietari, ONG-urilor şi instituţiilor publice, acestea vor încheia cu Primăria municipiului Galaţi o convenţie, în baza unei cereri. Solicitările vor fi soluţionate în ordinea înregistrării lor la Serviciul Relaţii cu Publicul, Ghişeu Unic din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi.

Lucrările de amenajare a spaţiului verde încredinţat se vor executa în conformitate cu schiţa de amenajare propusă şi aprobată de Primăria municipiului Galaţi prin structura de specialitate. Este vorba despre lucrări de salubrizare, cosit gazon, greblat frunze şi crengi, plantare de material dendrologic, udare a materialului dendrologic, tuns gard viu.

Spaţiile verzi încredinţate vor fi amenajate şi/sau întreţinute fără a se solicita municipalităţii plata lucrărilor executate, partenerul menţionat în acord primind în schimb dreptul de amplasare a maximum două panouri informative pe care va fi inscripţionat logo-ul municipiului Galaţi şi mesajul: ”Acest spaţiu verde este întreţinut de către persoana fizică (cu excepţia celor care locuiesc în condominiu şi sunt organizaţi în asociaţii de proprietari)/persoana juridică (nume, sigla companiei şi date de contact)”.

Dimensiunea panoului va fi de 50x25 cm, iar picioarele de susţinere ale acestuia nu pot depăşi 10 cm de la sol. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările