Refugiaţii ucraineni care mor în timp ce se află în România pot fi înhumaţi gratuit în cimitirele din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cimitir

Autorităţile din Galaţi au pregătit un proiect de hotărâre prin care efugiaţii ucraineni care mor, din diverse cauze, pe teritoriul oraşului, să poată fi înhumaţi gratuit în cimitirele din oraş. „Sunt persoane aflate în situaţii deosebite, fără venituri financiare”, afirmă reprezentanţii Primăriei.

Având în vedere situaţia generată de conflictul armat din Ucraina şi faptul că cetăţenii străini care vin din zona respectivă în municipiul Galaţi sunt persoane aflate în situaţii deosebite, fără venituri financiare, Primăria a pregătit un proiect de hotărâre prin sunt scutite de plata taxelor, în caz de deces. 

 „Înhumarea cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zonele de conflict armat şi intră în România fără să solicite o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul, în cimitirele din municipiul Galaţi, se face pe o perioadă de 7 ani, în gropi simple, fără plata tarifului de concesiune, a tarifului de întreţinere şi a cheltuielilor de înhumare. 

Scutirea de la plată se face în baza unei cereri depuse de către cea mai apropiată rudă faţă de decedat sau, în lipsa acesteia, de către Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi, la registratura operatorului”,  se precizează în proiectul  de hotărâre, de pe site-ul instituţiei.

„Este un update, o completare la  regulamentul existent, pentru   găsi cadrul legal ca cetăţenii ucraineni, să fie înhumaţi în cimitirile din Galaţi, în caz de deces”,  a precizat Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

De la începutul războiului în Ucraina, doar un cetăţean ucrainean a murit la Galaţi. Este vorba de femeie în vârstă de 84 de ani, care a decedat la scurt timp după ce a ajuns în România, având mai multe afecţiuni medicale.

„Trebuie plătite nişte taxe de înhumare, iar în în cazul în care nu sunt cetăţeni români şi nu au rude care să se ocupe, trebuie ca existe cadrul legal pentru ca Primăria să poată acoperi aceste cheltuieli. Noul regulament trebuie să rezolve această problemă. De la începutul războiului în Ucraina, un cetăţean ucrainean a decedat la Galaţi şi a fost înhumat într-un unul cimitirele din oraş”, spune Dragoş Magearu. Directorul SC Gspodărire Urbană, societatea care are în administrare cimitirele din Galaţi. 

Ce probleme medicale au refugiaţii ucraineni 

Din cauza stresului, a lipsei somnului, igienei necorespunzătoare, refugiaţii ucraineni ajung în centrele de cazare din Galaţi epuizaţi atât fizic, cât şi psihic. Medicul Alexandru Nechifor, care oferă consultanţă medicală refugiaţilor, spune că cele multe probleme de sănătate le au persoanele trecute 60 de ani.

„Mare parte din cei trecuţi de 60 de ani au multiple comorbidităţi, cel mai des întâlnite fiind hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, insuficienţă cardică, afecţiuni hepatice şi reumatologice. Cele mai frecvente au fost solicitările pentru pusee de hipertensiune arterială”, susţie dr. Alexandru Nechifor.

În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei din judeţul Galaţi au intrat 662 cetăţeni ucrainieni (283 prin PTF Galaţi rutier şi 379 prin PTF Oancea). Nici o persoană nu a solicitat azil, majoritatea aflându-se în tranzit.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Profesoară din Ucraina, fugită din calea războiului: „Am închis casa şi am lăsat tot în mâna Domnului” 

Bloc de locuinţe pentru cazarea refugiaţilor care ajung în Galaţi. Primar: „Ajutăm, suntem solidari!“

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite