Puterea vindecătoare a iubirii. Neurotransmiţătorii secretaţi de creier care crează sentimentul de ataşament

Puterea vindecătoare
a iubirii. Neurotransmiţătorii secretaţi de creier care crează sentimentul de
ataşament

Foto: inimafericita.ro

Experimentând iubirea vom reuşi să ne vindecăm traumele mentale şi emoţionale mult mai repede, iar starea generală de sănătate a organismului se va îmbunătăţi considerabil.

De-a lungul anilor s-a discutat mult pe subiectul puterii vindecătoare a iubirii, însă acum există şi dovezi ştiinţifice solide în legătură cu acest lucru. Dragostea este un remediu excelent pentru a avea o sănătate de fier, iar iubirea dintre partenerii dintr-un cuplu amplifică această stare.

”După ce partenerii dintr-un cuplu fac dragoste, creierul secretă dopamină, numit şi motorul motivaţiei. Dacă există prea puţină dopamină în organism, suntem lipsiţi de energie, fără chef de viaţă. Nivelul de creativitate şi imaginaţia depind de dopamina pe care o secretă creierul, deci acest neurotransmiţător este foarte important, ca şi ocitocina, numit şi hormonul ataşamentului, care crează o legătură trainică între parteneri. De fiecare dată când partenerii se vor săruta, se vor îmbrăţişa sau îşi vor face declaraţii de dragoste, creierul va secreta ocitocină”, explică psihologul Stelian Chivu.

Este important ca fiecare dintre noi să îşi deschidă inima şi să îşi permită să iubească tot ce ne înconjoară. În acest fel, vom deveni mult mai conştienţi de ce se întâmplă în jurul nostru, iar gradual vom descoperi că relaţia cu familia şi cu prietenii se va îmbunătăţi constant. Există câteva tehnici simple prin care putem folosi iubirea pentru a ne vindeca rănile sufleteşti şi a ne îmbunătăţi starea de sănătate.

”Este bine să începem cu lucruri mici, cu situaţii de viaţă nesemnificative, dar care te deranjează şi pe care doreşti să le schimbi. Raporteaza-te la aceste situaţii cu iubire. Ai încercat deja acest lucru cu îngrijorare, cu frustrare, iar în final te-ai îmbolnăvit, deci o schimbare de optică este indicată. Focalizează iubirea către acea situaţie care te deranjează până când începi să simţi bucurie în legătură cu un aspect sau mai multe ale acelei situaţii Relaxează-ţi corpul şi respiră adânc şi începe să simţi cum situaţia respectivă începe să se schimbe”, punctează psihologul Stelian Chivu primii paşii pe care e necesar să îi facem ca să începem procesul de vindecare.

Schimbă percepţia asupra realităţii

Privind lucrurile dintr-o perspectivă pozitivă şi întotdeauna cu iubire, ne vom schimba inclusiv modul cum percepem realitatea. De pildă, vom constata că o persoană despre care credeam că este răutăcioasă şi plină de prejudecăţi a suferit o pierdere în familie, iar pentru o perioadă s-a manifestat astfel ca să acopere cumva suferinţa care o încerca.

La fel de important este să ne eliberăm de fricile care ne domină viaţa, făcând zilnic un mic pas pe acest drum. Dacă avem frică de înălţime, facem excursii la munte şi ne învingem gradual această teamă, de exemplu. Esenţial este să conştientizăm că ne lăsăm de multe ori dominaţi de stări negative şi să începem să le eliminăm.

”Este vital pentru sănătatea noastră să ne curăţăm mintea şi corpul emoţional de mânie, frustrare, invidie şi alte asemenea gânduri şi emoţii negative. Odată ce  facem acest lucru, vom putea să le înlocuim cu programe şi emoţii pozitive, însă doar din perspectiva iubirii. Aceasta este o stare atât de înaltă încât va alchimiza durerea şi suferinţa pe care o resimţim în multe situaţii”, susţine psihologul Stelian Chivu. 

Evoluţie prin iubire

Raportându-ne cu iubire la cei dragi şi la persoanele din anturajul nostru, vom putea să le transmitem şi lor starea de bine pe care o avem.  Important este să nu îi judecăm pe ceilalţi pentru ceea ce sunt şi, mai ales, pentru acţiunile lor. Cu siguranţă au avut motivele lor pentru care au decis să facă asta.

”Ce este important să facem este să ne eliberăm de acest impuls constant pe care îl avem de a-i schimba pe ceilalţi. Trebuie să îi acceptăm pe cei dragi şi în general pe cei din jurul nostru aşa cum sunt şi, mai ales, să îi iubim necondiţionat. Nu îi poţi spune cuiva drag că îl iubeşti doar dacă face ca tine. Este o formă de şantaj emoţional şi nu vei ajunge prea departe cu asta. Identifică calităţile pe care le are acea persoană. Poate este generoasă, poate are o energie de viaţă debordantă. Dacă admiri acest calităţi şi îi spui asta cu iubire,  evoluţia pe care o aştepţi se va petrece cu siguranţă”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările