Palatul Comisiei Europene a Dunării, aflat în România, a obţinut titlul de Marca Patrimoniului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Biblioteca V. A Urechia
sursa: Biblioteca V. A Urechia

Palatul Comisiei Europene a Dunării în care se află în prezent sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” din Galaţi a obţinut titlul de Marca Patrimoniului European. Titlul este acordat de Comisia Europeană, iar în finală, Palatul din Galaţi s-a confruntat cu Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA de la Sibiu.

Situl de la Galaţi a fost înscris în marea competiţie europeană de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” cu un proiect prin intermediul căruia a fost prezentată istoria clădirii monument istoric.

Potrivit Comisiei Europene, siturile patrimoniului european sunt puncte cu o însemnătate deosebită pentru construcţia Europei de astăzi. Din 2013, aceste situri au fost selectate pentru valoarea lor simbolică, pentru rolul pe care l-au jucat în istoria europeană şi pentru activităţile pe care le oferă.

„Suntem prima instituţie din Galaţi care candidează pentru acest titlu şi ne bucură nespus acest câştig, care nu este doar al Bibliotecii, Consiliului Judeţean sau al partenerilor noştri, ci, înainte de toate, este un câştig pentru comunitatea gălăţeană şi pentru România. În ţara noastră, un singur sit mai deţinea acest titlu - Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, din Sighetu-Marmaţiei. Acest succes este încununarea unei munci de echipă, noi beneficiind de suport din partea Consiliului Judeţean, dar şi de o frumoasă colaborare cu domnul prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu. Le mulţumesc tuturor colegilor şi partenerilor implicaţi în acest proiect”, a declarat Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric, pe trei niveluri, cu subsol şi mansardă, cu zidărie din cărămidă şi fundaţie din piatră. A fost construit în anul 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, prima instituţie europeană constituită în urma Congresului de Pace de la Paris, din 1856, cu scopul de a reglementa regimul navigaţiei pe Dunăre. C.E.D. a funcţionat în această clădire până la desfiinţarea sa, în anul 1948.

biblioteca

sursa: Biblioteca V.A Urechia

Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, bogat ornamentat, susţinut de două coloane înfăşurate în parâme, uşa în stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereţii interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale şi simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenţei, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, din sticlă transparentă, mărginită de porţiuni colorate, împodobite cu frunze de laur, lambriurile din lemn din diferite esenţe, unele rare, cu feronerie din bronz.

La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile Comisiei Europene a Dunării, iar pe aripa stângă - un lift, funcţional şi astăzi, folosit de către membrii Comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea.

Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Prima bibliotecă din România care asigură facilităţi de acces complete pentru persoanele cu dizabilităţi

Cum a decis o bibliotecă să-i ajute pe studenţi şi pe cercetători să-şi facă lucrările stând, totuşi, acasă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite