Fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării, modernizat cu fonduri europene de peste 1,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Ahivă
sursa: Ahivă

Fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării, clădire de patrimoniu construită în urmă cu peste 120 de ani în care funcţionează în prezent Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” Galaţi, va fi reabilitată cu fonduri europene.

Clădirea a fost construită în 1896. În Palatul Comisiei Europene a Dunării funcţionau Secretariatul General, biblioteca şi se ţineau şedinţele plenare. De asemenea, tot aici era păstrată şi arhiva instituţiei.

În timpul primului război mondial, Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost puternic bombardat, astfel că între anii1922-1923 a fost proiectată reconstrucţia din temelii a acestui edificiu. Comisia Europeană a Dunării a funcţionat în acest spaţiu până la desfiinţarea sa, din 1948. 

Din 1968, în această clădire funcţionează Biblioteca „V.A. Urechia”. De aproape două decenii, această clădire se află pe lista monumentelor istorice.

Lucrări de reabilitare în valoare de 1,5 milioane de euro

Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat, în cadrul ultimei şedinţe, un proiect de modernizare a actualului sediu al bibliotecii, o clădire de patrimoniu construită acum peste 120 de ani. Investiţia presupune ample lucrări de reabilitare şi eficientizare energetică.

„Fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării este un reper cultural al întregii naţii, nu doar al Galaţiului. Este o clădire care respiră istorie şi în jurul căreia s-au scris pagini întregi din poveştile de altădată ale portului Galaţi. De mai bine de jumătate de secol, această bijuterie arhitecturală este sediul Bibliotecii <V.A Urechia>. Am pregătit, împreună cu echipa Consiliului Judeţean şi cu cei de la bibliotecă, o amplă investiţie de reabilitare, modernizare şi eficientizare energetică a clădirii, în cadrul unui proiect de peste 1,5 milioane de euro, totul cu respectarea regulilor impuse de către Direcţia Judeţeană de Cultură Galaţi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. 

Pe lângă lucrările de reabilitare, de înlocuire a instalaţiilor degradate şi de montare a unor sisteme moderne de climatizare, vor fi instalate centrale de tratare a aerului pentru zona colecţiilor speciale, sisteme inteligente de gestionare a consumului de energie, recuperatoare de căldură şi sisteme de producere a energiei verzi, inclusiv pompe de căldură aer–apă pentru primăvară şi toamnă, astfel încât să fie redus consumul de gaz natural.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Prima bibliotecă din România care asigură facilităţi de acces complete pentru persoanele cu dizabilităţi

Cum a decis o bibliotecă să-i ajute pe studenţi şi pe cercetători să-şi facă lucrările stând, totuşi, acasă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite