Concluzie şocantă: un bloc din Galaţi se scufundă într-un lac subteran de fecale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La solicitarea „Adevărul”, societatea publică de utilităţi Apă Canal SA Galaţi a confirmat că a făcut mai multe foraje în partea centrală a oraşului, iar probele scoase la suprafaţă arată că pământul este pe alocuri lichefiat şi că miroase puternic a dejecţii.

Situaţia realmente şocantă la Galaţi, acolo unde analizele făcute atât de experţii angajaţi de Primărie, cât şi de către angajaţii companiei de utilităţi Apă Canal SA, au relevat că în zona care se surpă din centrul oraşului se află, sub pământ, o imensă zonă în care s-a adunat un adevărat lac de apă uzată şi de fecale.

Într-un răspuns transmis de Apă Canal SA la solicitarea „Adevărul”, conducerea societăţii afirmă că „la momentul prelevării probelor, cu ocazia forajelor executate în imediata apropiere a blocului B8, acestea aveau miros persistent, caracteristic apelor uzate menajere”.

Faptul că în subteran există o acumulare mare de dejecţii, care a lichefiat practic solul (dedesubt centrul oraşului Galaţi se află un strat gros de loess care se comprimă cu de până la trei ori în contact cu apa) este confirmat, printr-un raport preliminar, şi de cele două firme din Iaşi desemnate să facă expertiza tehnică şi studiul geotehnic.

„Experţii au constatat că există numeroase canale tehnice aferente reţelei de canalizare, reţelei de apă şi reţelei de preluare ape pluviale. Pierderile de apă din aceste reţele, care sunt realizate din beton de slabă calitate şi nu sunt etanşe, au stagnat în interior şi s-au infiltrat în terenul de fundare”, a confirmat şi Primăria Galaţi.

Vă reamintim că pe data de 5 octombrie 2018, în zona centrală a oraşului Galaţi, aferent mai multor scări ale blocului B8, dar şi în apropiere de blocurile B3, R2 şi C9, au fost identificate tasări grave ale terenului (pământul a coborât, în valuri, cu între 10 şi 50 de centimetri). Ca urmare a acestor mişcări subterane, trotuarele s-au fisurat (crăpăturile de mari dimensiuni sunt realmente hidoase), iar în pereţii apartamentelor din două scări ale blocului B8 au apărut crăpături care au îngrozit proprietarii.

Imagine indisponibilă

Fisură apărută în zona blocului B8 FOTO Costel Crângan

Ca urmare a acestei situaţii, Primăria Galaţi a dispus anchete sociale în vederea unei eventuale mutări a locatarilor, acţiune care, deşi părea iminentă la un moment dat, a fost amânată până când se vor finaliza cele două expertize pentru care municipalitatea plăteşte circa 180.000 de lei. În acelaşi timp, societatea publică de utilităţi Apă Canal SA Galaţi a închis conducta magistrală de apă din zonă (care suferise mai multe avarii în ultimele luni) şi a montat o conductă supraterană provizorie.

Însă deşi toată lumea (locatari, edili, reprezentanţii firmei de apă şi canalizare) a căzut de acord că fenomenele geologice extreme sunt produse de infiltraţii de apă şi de fecale din instalaţiile avariate, când vine vorba despre vinovăţie, nimeni nu-şi asumă responsabilitatea. În vreme ce Primăria Galaţi a transmis deja că la originea surpărilor subterane sunt scurgeri atât din reţelele de canalizare şi apă administrate de Apă Calaţi, cât şi din cele asociaţiei de proprietari, cele două părţi neagă că ar fi vinovate.

Asociaţia de proprietari nr. 197 ne-a comunicat, prin preşedintele Virgil Anton, că amploarea fenomenului arată că există infiltraţii uriaşe de dejecţii şi de apă în subteran, cu mult peste cantitatea generată doar de locuitorii din blocul B8. În schimb, directorul general al Apă Canal SA, inginerul Gelu Stan, ne-a declarat că la blocul amintit problemele sunt de foarte multă vreme, vina aparţinând în întregime asociaţiei.

Acesta a mai precizat că în ziua de 16 octombrie 2018, adică după constatarea agravării situaţiei, la comanda fermă a asociaţiei 197, Apă Canal SA a curăţat subsolul blocului B8 de dejecţiile infiltrate din instalaţiile individuale avariate. La subsol exista un strat de peste o jumătate de metru de dejecţii şi apă uzată, cantitatea evacuată fiind de câteva zeci de tone.

Dejecţii în subsolul blocului B8 din Galaţi FOTO Apa Canal

Dejecţii din ţevi sparte în subsolul blocului B8 din Galaţi FOTO Apa Canal

Şeful Apă Canal a recunoscut că din volumul total de apă distribuit către consumatori se pierde anual, prin fisuri, circa 23% (respectiv aproximativ 5 milioane de metri cubi de apă), încă „pierderile nu ajung în sol, ci sunt preluate de canalele tehnice şi ajung în sistemul de canalizare”.

Problemele sun evacuarea apelor uzate sunt însă evidente şi în alte zone ale oraşului. Spre exemplu în zona Falezei Dunării, acolo unde, după cum se poate vedea din fotografia de mai jos (făcută în apropiere de restaurantul „Pescăruşul”), se scurg către fluviu, din canalizările defecte, adevărate pârâiaşe de apă amestecată cu fecale şi detergenţi.

Scurgeri de mizerie din canalizările defecte pe Faleza din Galaţi FOTO Costel Crângan

Scurgeri de mizerie din canalizările defecte pe Faleza din Galaţi FOTO Costel Crângan

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite