Preşedintele Iohannis se implică în salvarea unui imobil din "ghearele" Consiliul Judeţean. Şeful statului s-a adresat Curţii Constituţionale

Preşedintele Iohannis se implică în salvarea unui imobil din

Prefectura Vrancea

Legea votată acum trei săptămâni în Parlament ajunse la promulgare, iar preşedintele a decis să sesizeze Curtea Constituţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis joi Curţii Constituţionale joi  o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Vrancea, în domeniul public al Judeţului Vrancea şi în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea.

Legea, iniţiată de deputatul PSD de Vrancea Nicuşor Halici, a fost aprobată în urmă cu trei săptămâni în Camera Deputaţilor, cu voturile a 173 de deputaţi, 35 fiind "împotrivă", iar 85 s-au abţinut. Atunci au fost dezbateri aprinse pe acest subiect, cel mai vehement împotriva proiectului de hotărâre fiind deputatul Marius Paşcanu de la Partidul Mişcarea Populară, care a considerat că ceea ce se întâmplă reprezintă un precedent periculos, folosind chiar termenul de tun imobiliar.

Ajunsă la promulgare, preşedintele Iohannis a considerat că legea este neconstituţională în totalitatea ei şi s-a adresat preşedintelui Curţii Constituţionale cu o sesizare, din care am spicuit un fragment.
"Regimul juridic al bunului cu privire la care se intenţionează transferul interdomenial (Palatul administrativ cu sediul în municipiul Focşani) este stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 706/1994 privind trecerea palatelor administrative din municipiile reşedinţe de judeţe în administrarea instituţiilor prefectului (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 314 din 11 noiembrie 1994), potrivit căreia palatele administrative din municipiile reşedinţe de judeţe, care au funcţionat ca sedii ale fostului partid comunist, trecute în proprietatea statului în temeiul Decretului-lege nr. 30/1990 şi al Hotărârii Guvernului nr. 115/1990, sunt bunuri proprietate publică de interes naţional. Potrivit art. 2 din această hotărâre, palatele administrative, având datele de identificare prevăzute în anexă (bunul se află la poziţia 19), trec în administrarea instituţiilor prefectului. Destinaţia palatelor administrative este aceea de sedii ale instituţiilor publice de interes naţional şi judeţean, respectiv pentru instituţiile prefectului, consilii judeţene, servicii publice deconcentrate ale ministerelor, camere de conturi, birouri parlamentare, consilii locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ şi, în limita spaţiului disponibil, pentru autorităţi publice autonome, confederaţii, federaţii sindicale şi redacţii ale ziarelor, cu respectarea normelor legale...În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi din administrarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Vrancea, în domeniul public al Judeţului Vrancea şi în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea este neconstituţională în ansamblul său.", se arată, printre altele, în sesizarea trimisă de preşedinte la Curtea Constituţională.

De menţionat că în Parlament, proiectul care a devenit prin votul deputaţilor lege a avut rapoarte nefavorabile date de Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Legislativ.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: