Prefectura Vrancea, "cu gazdă" la Consiliul Judeţean. Cum a ajuns Palatul Administrativ să fie stăpânit total de instituţia condusă de Oprişan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea s-a aflat în patrimoniul Prefecturii
Clădirea s-a aflat în patrimoniul Prefecturii

Proiectul iniţiat de deputatul PSD Nicuşor Halici a fost aprobat miercuri în Camera Deputaţilor, cu majoritate de voturi.

Un vis mai vechi al lui Marian Oprişan, de a transfera Palatul Administrativ din domeniul public al statului şi din administrarea Prefecturii Vrancea în domeniul public al judeţului şi în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea, a devenit realitate miercuri, în Camera Deputaţilor, unde s-a adoptat un proiect în acest sens.

Iniţiat de deputatul PSD de Vrancea Nicuşor Halici încă de anul trecut, proiectul a parcurs mai multe etape.

În ciuda rapoartelor nefavorabile date de Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Legislativ, majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţă au fost de acord cu el, astfel că după promulgare Prefectura Vrancea pierde dreptul de administrare asupra clădirii în care locuieşte de 30 de ani.

prefectura vrancea
prefectura vrancea

În expunerea de motive care a stat la baza acestui proiect, iniţiatorul a menţionat că este vorba despre o clădire veche, construită acum 50 de ani, care se află într-o stare de degradare, iar reparaţiile pot fi făcute doar de Consiliul Judeţean, chiar şi pe fonduri europene, întrucât Instituţia Prefectului nu este ordonator de credite. 

“Indiferenţa poate să cauzeze morţi. Instituţia este construită în anii 70 şi a fost trecută în proprietatea judeţului. În anii 90 a fost trecută în proprietatea statului. Din anii 70 nu s-a mai intervenit deloc. Există rapoarte care spun că trebuie consolidată imediat. Faptul că un sfert din instituţie este administrată de Consiliul Judeţean şi cealaltă parte de Instituţia Prefectului face imposibilă din punct de vedere administrativ consolidarea clădirii”, şi-a susţinut iniţiativa Nicuşor Halici.

prefectura vrancea

Cel mai vehement împotriva proiectului de hotărâre a fost deputatul Marius Paşcanu de la Partidul Mişcarea Populară, care a considerat că ceea ce se întâmplă reprezintă un precedent periculos, folosind chiar termenul de tun imobiliar. El a spus că este un pretext şi o făcătură justificarea legată de consolidarea clădirii.

“În cazul în care va fi adoptat este un precedent periculos. Nu întâmplător, Consiliul Legislativ şi consiliul economic social au dar aviz nefavorabil propunerii legislative Menţionez că aceste palate administrative sunt bunuri de interes naţional, fac parte din domeniul public al statului. Considerăm că se creează un conflict de interese şi o ştirbire a autorităţii prefectului. Prefectul asigură verificarea legalităţii actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale şi poate ataca în instanţa de contencios administrativ actele pe care le consideră nelegale. Vă întreb: cum mai asigură prefectul independent şi obiectiv verificarea legalităţii câtă vreme instituţia pe care o conduce va sta în gazdă la Consiliul Judeţean”, a spus Paşcanu în numele grupului PMP, acesta anunţând că votează împotriva proiectului.

prefectura vrancea

Deputatul liberal Florin Roma a spus şi el că a fost întotdeauna adeptul trecerii acestor palate administrative din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului atunci când aceste transferuri s-au făcut cu respectarea legii, venind cu propunerea către deputaţi se inventarieze toate spaţiile în care au funcţionat şcoli sau alte obiective, pentru a fi transmise printr-o lege în administrarea autorităţilor locale.

“Să facem un proiect de lege să inventariem aceste spatii prin prefecturi, să vedem care sunt spaţiile abandonate şi practic să generăm un caracter general pentru ca aceste spaţii să ajungă în administrarea autorităţilor locale”, a spus Roman.

Au votat "pentru" proiectul iniţiat de Halici 173 de deputaţi, 35 au fost "împotrivă", iar 85 s-au abţinut.
Potrivit legii, predarea clădirii către noul proprietar se face pe bază de protocol încheiat între părţile
Tot pe bază de protocol Instituţia Prefectului  va suporta, în funcţie de suprafaţa deţinută, cota-parte din totalul cheltuielilor de funcţionare şi întreţinere.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite