Povestea imobilului cu acoperiş tip cupolă din Focşani, construit de un nemilos avocat

Povestea imobilului cu acoperiş tip cupolă din Focşani, construit de un nemilos avocat

Casa Zaharia

Imobilul, care este încadrat în categoria monumentelor istorice, a fost construit în anii 1908 şi 1909 iar în prezent casa este folosită de şahişti.

Ştiri pe aceeaşi temă


Casa Zaharia din Focşani, care a fost repartizată de curând de Primăria Focşani Secţiei de Şah din Focşani, are o istorie de peste un secol.

Istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea, a aflat din documente despre trecutul ei.

“În buricul târgului, între Casa Vrânceană şi casieria CUP  se poate admira, încă, o casă deosebită a vechiului Focşani.  Acoperiş tip cupolă, ferestre  încadrate cu modele arhitecturale  deosebite, mărime impozantă, aşezare ultracentrală, teren aferent considerabil  şi alte calităţi imobiliare  fac deja cu ochiul unor moştenitori mai mult sau mai puţin îndreptăţiţi, aşa că nu este exclus să vedem în viitorul apropiat  o modificare în ceea ce priveşte  starea  juridică a respectivului monument istoric.  Până atunci o privire în trecutul  construcţiei  nu ar fi un lucru rău de făcut. Reiese din documente că în anul 1908  familia Orleanu,  cea cu moşii prin toată Moldova de sud şi cu o casă situată la B-dul Cuza Vodă, azi dispărută, a vândut grădina ei  unui avocat teribil de ambiţios al vechiului Focşani, care a şi ridicat acolo  frumoasa construcţie în acelaşi an şi în următorul.  Numele lui contează mai puţin. Cine doreşte să-l afle, poate să consulte site-ul Direcţia Judeţeană pentru  Cultură  Vrancea , iar daca vrea să cunoască şi mai multe informaţii  poate consulta interesanta Bibliotecă Virtuală a României la adresa digibuc.ro anume Colecţia de Monitoare Oficiale  în care sunt publicate statutele societăţilor Cercul Intim Focsani şi Banca Ţărănească a Poporului  la care avocatul era membru fondator precum şi câteva anunţuri de executare silită de pe urma cărora mulţi debitori din   Focşani, printre care şi vestitul de odinioară Tatovici, patronul de la Moara Dracilor de peste drum de gara veche din Focsani, au rămas doar cu hainele de pe ei.   Acest Tatovici a pierdut atunci şi  casa în care a funcţionat o perioadă Direcţia de Sănătate Publică, apoi Muzeul de Ştiinţele Naturii, cel de pe B-dul Cuza Vodă, care aşteaptă de câţiva ani reparaţiile salvatoare. Avocatul cel nemilos a scos la licitaţie tot ce a putut pentru a fi îndestulat  şi a recuperat sumele împrumutate, chiar cu dobândă, dar ca un blestem, după 23 august 1944, armata sovietică a pus sechestru pe acest imobil , cum îi plăcea şi avocatului să procedeze cu alţii  şi a instalat aici Comandamentul Militar  care a funcţionat ani de zile în acest loc. Bătrânul avocat a fost lăsat să supravieţuiască  într-o cameră  chiar şi după  ce imobilul a ajuns cine ştie prin ce învârteli proletare  în  proprietatea Întreprinderii de Locuinţe şi Localuri Focşani.  O perioadă pe aici se pare că a fost instalată Casa Copilului, dar focşănenii o cunosc mai bine  drept locul în care a funcţionat Grădiniţa nr. 11. Curios este faptul că după anul 1980, atunci când zona s-a sistematizat urbanistic, tovarăşii din  garnitura comunistă  au apreciat imobilul, ca de  altfel  şi  toate  cochetele clădiri   de  pe aceeaşi parte, până la biserica Săpunari si nu l-au clintit cu buldozerele care făceau prăpăd la câţiva metri distanţă.  Poate ca nici nepăsarea din prezent nu-l va afecta până la urmă”, concluzionează Florin Dîrdală.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: