Dirigu’ sau Zahu’, cum era ştiut de toată lumea, era intransigent când venea vorba de lecturile de la română sau de la universală. Dar citeam mai ales de plăcere. Lecturile îmi alimentau visurile şi mă ajutau să fiu liberă într-o lume marcată de teroare.

E drept că Zahu’ a contribuit mult la asta, stimulându-ne nu doar să citim, ci arătându-ne şi cum să descifrăm mesajele ascunse în paginile cărţilor. Dar nu doar Zahu’a jucat un rol aici, ci şi colegele mele de clasă, pentru că da, eram doar fete. 36 în treapta întâi şi doar 24 în treapta a doua, probabil pentru că gânditul era considerat la vremea aceea un sport periculos şi nu trebuia încurajat. Cu ele analizam ce citeam, în toate pauzele, în practica agricolă obligatorie,  când mergeam pe stradă sau cu autobuzul.

Printre colegele mele, cu care vorbeam mai ales de cărţi, filme şi muzică, într-o oază de bine care ne dădea speranţă, era şi Carmen. Sigur o ştiţi. Carmen e cea care într-o zi a avut pentru elevii ei o idee. Şi de aici a apărut Boovie.

Ce e Boovie? E un concurs de book-trailere adresat elevilor. Cărţi pe care ei le citesc şi le transformă apoi în trailere. Pentru că ne plângem că tinerii nu mai citesc. Dar poate că noi nu ştim să le transmitem dorinţa de a o face. Şi atunci Carmen s-a gândit la o soluţie. Care a devenit Boovie.

Si Boovie imi aminteste de discuţiile noastre interminabile despre cărţi. Il văd pe Zahu’, care nu mai e cu noi, zâmbind. Le aud pe fete comentând, cel mai adesea în contradictoriu. Mă văd visând cu ochii deschişi. La urma urmei, visarea aia e tot fel de trailer.

Carmen are astăzi o întreagă echipă alături de ea. Boovie devine în 2019 o competiţie naţională. Ar mai avea nevoie de ceva susţinere financiară, pentru că, deşi entuziastă, echipa ei de voluntari nu poate să rezolve toate nevoile unui proiect aşa de mare.

Aşa că eu lansez aici un îndemn la sprijin pentru Boovie. Pentru oricine vrea să dea o mână de ajutor. Apoi un îndemn la participare pentru elevi. Pentru că toţi avem nevoie să visăm cu ochii deschişi, nu-i aşa? Şi putem să o facem mai bine, plecând de la o carte. Si asta poate deveni un book-trailer.

Aşa că, nu uitaţi. Focşani, 2019, Boovie. Sau, ca să folosim îndemnul competiţiei: „take a book, make a movie, let's Boovie!”