Gospodăriile din zona de munte a Vrancei, vizitate tot mai des de urşi. Anunţul disperat al autorităţilor locale

Gospodăriile din zona de munte a Vrancei, vizitate tot mai des de urşi. Anunţul disperat al autorităţilor locale

În căutarea hranei, urşii au atacat animalele din gospodării FOTO: Primăria Soveja

Problema apariţiei urşilor în zonele locuite de oameni continuă să fie de actualitate, iar situaţia evoluează de la o zi la alta şi tinde să devină periculoasă.

De mai bine de trei săptămâni, localitatea Soveja se confruntă cu un număr semnificativ de „vizite" ale urşilor în gospodăriile sătenilor.

Situaţia este destul de gravă, pentru că urşii au făcut prăpăd prin adăposturi, omorând animale.

Încă de la bun început,  angajaţii Ocolului Silvic Soveja au acţionat legal pentru îndepărtarea acestora, dar, din păcate, urşii revin zilnic în gospodării şi fac stricăciuni. În aceste condiţii, autorităţile cer ajutorul ministrului Mediului şi Regiei Naţionale a Pădurilor, care administrează fondul cinegetic.

„Sunt direct răspunzători de gestionarea acestor situaţii, mai ales că le aparţine responsabilitatea administrării fondului cinegetic, unde din câte observ nu au reuşit să simplificaţi legislaţia nici până la acest moment pentru a se lua măsuri de urgenţă în vederea evitării unor tragedii”, ne-a spus Ionuţ Filimon, primarul comunei Soveja.


Oamenii spun că exploatarea masivă a pădurilor e principala cauză. „S-au înmulţit şi ei, dar habitatul lor e grav afectat. Drumul Soveja - Lepşa intenţionat a fost lăsat să se degradeze, acolo se taie masiv. Curioşii nu trebuia să mai aibă acces uşor în zonă. Acum vreo 3 ani, când am trecut eu pe acolo, peisajul era dezolant. Munţii Vrancei sunt împânziţi de drumuri forestiere şi goliţi de păduri, se vede simplu pe Google Earth”, potrivit unui loalnic din Soveja.Nu doar Soveja se confruntă cu această situaţie, ci şi satele de pe Valea Râmnicului, în zona Vintileasca.

FOTO: Urs surprins într-o gospodărie la Soveja

Din păcate, această situaţie anormală este periculoasă atât pentru animal cât şi pentru om. Recent, ursul a intrat din nou într-o gospodărie din comuna Vintileasca. Pentru că animalele domestice şi păsările erau bine închise, ursul s-a ”mulţumit” cu hambarul cu porumb.

De aici a fost alungat de zgomotele oamenilor care l-au auzit când le-a intrat în gospodărie. Un astfel de episod se petrece, însă, zi de zi.

”Urşii nu se mai sperie de oameni, vin în satele de la noi şi ziua şi noaptea. Acum două seri au făcut ravagii în 6 gospodării din Bahnele, au omorât pui şi găini. Sunt două ursoaice cu pui care vin în gospodăriile oamenilor seară de seară. De la autorităţi n-am primit niciun răspuns la sesizările noastre. Suntem, practic, înconjuraţi de urşi, nu ştim ce vom face peste câţiva ani, după ce cresc puii şi se mai înmulţesc. În anii trecuţi, animalele atacau puţin, cam două săptămâni, apoi plecau în pădure. Acum nu se mai retrag.”, ne-a declarat Tudorel Vâlcociu, primarul comunei Vintileasca.

De la începutul anului, urşii au dat iama şi în gospodării din comunele Gura Caliţei şi Vizantea-Livezi. Garda Forestiere Focşani spune că urşii au produs daune asupra animalelor domestice.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tot mai mulţi urşi ies din păduri şi caută mâncare în sate. Şedinţă extraordinară la CJSU Dâmboviţa

S-au înmulţit atacurile urşilor în satele vrâncene. Autorităţile fac memorii pentru adoptarea unor măsuri

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările