FOTO VIDEO Comuna Năneşti din Vrancea, pe harta planetară a fenomenelor neelucidate

FOTO VIDEO Comuna Năneşti din Vrancea, pe harta planetară a fenomenelor neelucidate

Specialiştii de la Discovery au filmat o emisiune la Năneşti

Cazul din 30 iunie 2001, când sătenii au observat minute în şir un obiect despre care au spus că este un OZV a rămas şi astăzi în atenţia Asociaţiei pentru Studiu Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acum 12 ani în urmă, pe raza comunei Năneşti, din judeţul Vrancea – localitate situată la o distanţă de peste 30 km faţă de Focşani, în seara zilei de 30 iunie, a avut loc un fenomen ce a rămas până azi în amintirea majorităţii localnicilor, martori indiscutabili  ai acestuia, în număr masiv.

Explicaţia observării fenomenului în masă, ţine de faptul că localnicii participau la o nuntă, care abia începuse, fapt ce coincide cu oprirea curentului electric şi afectarea evenimentului în mod direct. 

Rămaşi fără curent electric, nuntaşii au ieşit din Căminul Cultural unde se desfăşura nunta, în stradă, şi au constat, cu uimire, ca şi alţi martori, din celălalt capăt al satului aflat la aproximativ 3 kilometri distanţă, cum deasupra localităţii se manifesta o stranie prezenţă luminoasă.

În seara de 30 iunie 2001, în jurul orelor 22.30, soţii Elena şi Tănăsache Agafiţei, profesori pensionari din comuna Năneşti urmăreau la televizor emisiunea „Surprize, surprize”. La un moment dat, s-a întrerupt curentul electric, motiv pentru care Tănăsache Agafiţei a ieşit afară să vadă şi dacă la vecini este aceeaşi situaţie. În acel moment, profesorului i s-a înfăţişat în toată splendoarea sa ceea ce el a considerat că este un OZN. Tănăsache Agafiţei a avut impresia iniţial că este o maşinărie care emite raze de lumină, adusă din străinătate, cu care se juca cineva.

„Am crezut că este o maşinărie scornită de mâna omului care emite lumină. M-a contrariat faptul că nu reuşeam să văd sursa care emitea şi astfel am gândit că este ceva paranormal”. Imediat bărbatul şi-a chemat soţia să vadă şie ea minunea de pe cer.

„Dacă nu mă chema şi mi-ar fi povestit doar nu l-aş fi crezut. Aşa, însă, am văzut cu ochii mei şi am trăit pe viu. Era un disc de lumină care se ridica şi cobora, rotindu-se tot timpul, cu o viteză ameţitoare. Fascinată de acest lucru, am desenat pe o foaie de hârtie, cu aproximaţie, tot ce am văzut”, a povestit Elena Agafiţei.

Potrivit spuselor sale, discul respectiv se ridica şi se strângea, făcându-se mai mic, după care cobora pe pământ, desfăcându-se în mai multe părţi.

„Era o lumină albă ca de bec, nu era puternică şi nici nu emana căldură sau curent, aşa cum spun alţii că au văzut. Când se apropia, cerul creştea şi aveam impresia că este gata să absorbă întreaga comună. Mă aşteptam, în orice clipă, să mă ridice de la pământ. La un moment dat soţia, înfricoşată, chiar m-a prins de braţ”, a precizat Tănăsache Agafiţei.

Profesorii ar fi ţinut secretă toată întâmplarea, fiindu-le teamă să nu fie luaţi în râs. Însă, a doua zi, duminică, vorbind cu mai mulţi vecini, au constatat că ciudatul fenomen a fost văzut şi de alţii. Martori ai interesantului fenomen au fost şi soţii Ştefan, vecinii soţilor Agafiţei.

„Sâmbătă seara, pe la ora 23.00, am observat pe cer un cerc luminos care se desfăcea în mai multe bucăţi, în mişcare de rotaţie. După jumătate de oră a dispărut”, a precizat Florenţa Ştefan. Femeia a mai spus că soţul ei a vrut să fotografieze fenomenul, însă l-a oprit de teamă să nu se întâmple ceva rău, aşa cum a avăzut prin filme. „Cred că a fost un OZN. Altfel, nu-mi explic de unde s-ar fi propagat întreaga lumină"

Câteva luni mai târziu, la Conferinţa Asociaţiei pentru Studiu Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN) fenomenul de la Năneşti a fost descris astfel de către Gheorghe Cohal.  „Era un fenomen luminos ce consta în prezenţa unei pete roşii de formă rotundă, neconturată precis, uşor difuză care se deplasa lent, se oprea, începea să se învârtească în jurul unei axe proprii şi se transforma într-un inel segmentat de lumină de culoare galben pal, inel care în timp ce se rotea şi cobora spre sol, se mărea în diametru. După ce ajungea aproape de nivelul solului, având o rază de 200-300 de metri, după unii chiar mai mult, inelul începea să urce din nou, menţinându-şi mişcarea de rotaţie, se micşora până ajungea în punctul din care a pornit, transformându-se din nou în pata sau obiectul de culoare roşie. Acesta se deplasa puţin spre dreapta (sau dispărea pentru unii), staţiona un timp, începea din nou mişcarea de rotaţie, se transforma în inel segmentat care cobora, se mărea, se apropia de sol şi iar urca. Acest ciclu a fost urmărit de unii martori cam de 8-9 ori în 45 de minute, de alţii de aproape 20 de ori. Unii martori afirmă că obiectul avea în timpul rotaţiei şi o mişcare de balans, ca o barcă legănată de valuri. Din alte puncte ale satului fenomenul s-a manifestat oarecum diferit, în sensul că obiectul iniţial era ca o pată, ca un nor luminat din interior, de culoare roşu închis ce se împrăştia circular într-o mulţime de pătrate de lumină, ca nişte ferestre, ce ajungeau până la pământ apoi acestea se ridicau adunându-se în punctul din care au plecat. Când pătratele de lumină ajungeau la nivelul solului, martorii aveau senzaţia că satul era învăluit într-o lumină difuză, ceţoasă, ca laptele”.

Profesorul focşănean Florinel Agafiţei, fiul soţilor Agafiţei, este pasionat de fenomenele neobişnuite şi are argumente în susţinerea ideii că ceea ce s-a întâmplat la Năneşti a fost un fenomen extrem de interesant. 

„Fenomenele de acest fel au fost şi sunt consemnate de omenire, nu de ieri, de azi, ci încă din antichitate; scrierile vechi, ca şi cele medievale, de altfel, cuprind informaţii de gen, uimind prin detaliile oferite şi precizia de care au dat dovadă observatorii. Aşa, de pildă, este o cronică de secol XVI, care aparţine lui Samuel Coccius unde, într-o gravură, se reproduce fidel apariţia unor sfere de dimensiuni mari, colorate în alb, negru şi roşu, pe cerul oraşului Basel; cronica respectivă reprezintă unul din materialele de referinţă ale tematicii obiectelor neidentificate zburătoare, în istoriografia de profil. Cu timpul, în epoca modernă şi, mai ales, contemporană, semnalările unor asemănătoare fenomene s-au înmulţit; în mod firesc, au început să apară teorii, manifestări cu caracter comercial şi, nu în ultimul rând, chiar religii, fapt ce nu surprinde dacă se ţine cont că încercările de explicare a straniilor apariţii, aparţin atât oamenilor cu reduse cunoştinţe în domeniu, cât şi savanţilor. Cert este că şi la Năneşti, ca şi în alte părţi de pe planetă, a avut loc un fenomen ce a suscitat, în cele din urmă, interesul la nivel planetar, căci, nu cu puţină vreme în urmă, reprezentanţi ai ASFAN, însoţind reprezentanţi ai BBC şi Discovery Channel, au realizat o emisiune, difuzată de Discovery, ce a f ost ulterior retransmisă în repetate rânduri, la ore de maximă audienţă", ne-a spus profesorul Agafiţei.

Concluziile specialiştilor care se ocupă cu asemenea misterioase – deocamdată! - apariţii, sunt limpezi. Cităm, în acest sens, aceeaşi sursă ASFAN:

”Din punctul nostru de vedere s-a manifestat un fenomen aerospaţial neidentificat;
-          Subliniem în mod deosebit că acest fenomen nu are corespondeţă în fenomenologia OZN şi nu seamănă cu nimic din ce se cunoaşte în domeniu;
-          A fost afectată alimentarea cu energie electrică a întregului sat, deşi acesta este alimentat din 2 linii de înaltă tensiune din direcţii diferite;
-          Pana de curent este legată de apariţia fenomenului luminos deasupra satului, fenomen care a fost observat şi de la distanţe mari (8 km.), iar pana s-ar putea datora ionizşrii puternice a aerului în toată zona.
-          Pata de culoare roşie aflată deasupra satului ascundea probabil un obiect de origine necunoscută;
-          Prezenţa inelului de lumină segmentată ce cobora până în apropierea solului şi manifestarea secvenţială, urmând un traseu de deplasare, ca din aproape în aproape, dă impresia unei acţiuni de scanare a zonei, o posibilă cercetare a terenului cu un scop rămas deocamdată necunoscut”. Zona Năneşti a intrat pe harta planetară a fenomenelor neelucidate, rămânând sub observaţia specialiştilor, în continuare".

Mai puteţi citi:

Americanii confirmă că ştiau de OZN-uri şi locul lor de „naştere“ a fost Area 51, iar unul dintre ele a survolat şi România

OZN-ul de la  Năneşti, prezentat la National Geographic

 

Soţii Tănăsache din Năneşti au fost fascinaţi de ceea ce au văzut pe cer

Imagini din aceeasi galerie
  • Soţii Tănăsache din Năneşti au fost fascinaţi de ceea ce au văzut pe cer
  • Elena Tănăsache a desenat pe o hârtie ce a văzut pe cer
  • Florentina Ştefan din Năneşti arată unde a văzut OZN-ul
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările