Dăncilă şi Pintea, reclamate că au ţinut bebeluşi în braţe încălcând normele de igienă. Cum se apără spitalul

Dăncilă şi Pintea, reclamate că au ţinut bebeluşi în braţe încălcând normele de igienă. Cum se apără spitalul

Sorina Pintea şi Viorica Dăncilă au ţinut în braţe bebeluşi

Scandalul de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ din Focşani a izbucnit după ce o organizaţie neguvernamentală a depus o sesizare potrivit căreia fostul premier Viorica Dăncilă şi fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea nu au respectat normele de protecţie în timpul unei vizite electorale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Direcţia de Sănătate Publică Vrancea a demarat o anchetă epidemiologică la Spitalul de Urgenţă” Sf. Pantelimon” din Focşani, după vizita electorală a Vioricăi Dăncilă şi a Sorinei Pintea. 

Ancheta survine unei sesizări făcute de Organizaţia Neguvernamentală RESET din Iaşi, care a constatat că vizita din secţiile de Neonatologie ar fi fost făcută fără măsuri de protecţie suficiente asigurate de spital, mai ales că cei doi demnitari au purtat bebeluşii pe braţe după ce au intrat în unitatea spitalicească direct din mediul extern. 

Mai exact, Viorica Dăncilă şi Sorina Pintea au pătruns în spital după ce fuseseră într-un târg de animale şi apoi în piaţa agroalimentară din Focşani, unde s-au întâlnit cu alegătorii.

Reprezentanţii RESET, grup civic din Iaşi care a luat naştere în contextul protestelor desfăşurate pe parcursul anului 2017, după  celebra Ordonanţă 13, a legilor Justiţiei, spun că demnitarii au purtat doar halate, punând astfel în pericol sănătatea mamelor şi a nou-născuţilor internaţi în acel moment în instituţie. 

“Conform normelor de igienă, este interzis accesul persoanelor cu hainele de stradă în Neonatologie, unde trebuie păstrată o curăţenie sporită şi trebuie respectat un anumit protocol. Halatul de unică folosinţă şi papucii de unică folosinţă nu sunt suficienţi pentru a apăra sistemul imunitar al unui bebeluş de câteva zile, imunitatea acestuia fiind diferită de cea a adulţilor şi necesitând protecţie sporită. În acest caz, pare că avizul epidemiologic nu a fost respectat, ci doar s-a urmărit obţinerea unor imagini cu impact electoral. Vizitatorii, indiferent de poziţia şi funcţia pe care o ocupă în conducerea statului român, trebuie să se supună regulilor şi să respecte măsurile de igienă obligatorii pentru prevenirea apariţiei sau transmiterii infecţiilor intraspitaliceşti”, se arată în sesizarea depusă la DSP de Daniela Mitrofan, preşedinta ONG-ului din Iaşi.

Sesizare DSP Vrancea by Borcea Stefan on Scribd

Aceasta este de părere că managerul spitalului aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii trebuia să se asigure că aceste reguli sunt urmate cu stricteţe, astfel încât să nu permită intrarea delegaţiei fără respectarea regulilor minime de igienă şi protejare a sănătăţii pacienţilor.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea nu au dorit să comenteze pe larg această situaţie. “Am primit sesizarea ONG-ului  şi am dispus o anchetă epidemiologică la Spitalul Sf. Pantelimon”, ne-a declarat Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.

Conducerea spitalului se apără şi susţine că au fost respectate normele de igienă, iar Dăncilă şi Pintea au avut acordul mamelor pentru a ţine copiii în braţe, întrucât se ştia despre vizita respectivă.

"Vizita nu s-a efectuat în saloanele copiilor proaspăt născuţi. Salonul în care s-au realizat fotografiile avea copii cu peste trei zile de viaţă, copii sănătoşi, fără probleme de sănătate, care urmau să fie externaţi. Mamele copiilor din saloanele vizitate au fost înştiinţate anterior de vizita delegaţiei oficiale şi li s-a cerut acordul pentru filmarea şi fotografierea copiilor. Mămicilile nu au avut nicio obiecţiune, ba chiar s-au arătat încântate de faptul că doamele ministru au ridicat în braţe doi dintre copii care plângeau, considerând acest lucru ca fiind o reacţie maternă umană. Vizita în Secţia Nou Născuţi a fost una scurtă de aproximativ 5-7 minute. Dat fiind durată foarte scurtă a vizitei oficiale în secţie, considerăm că măsurile luate au fost cele corecte, timpul de contact fiind un factor esenţial în transmiterea unei infecţii. Deşi suntem în sezonul rece, numărul virozelor nu a impus până acum măsuri de restrictionare şi măsuri suplimentare de precauţie.Din punct de vedere epidemiologic, la intrarea în secţie au fost respectate toate regulile de igienă”, a precizat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Pantelimon din Focşani.

În cadrul aceleaşi vizite de la spital, tatăl unui bebeluş s-a arătat indignat de aceleaşi metehne vechi de care dau dovadă cei din conducerea spitalului, totul pentru a face pe placul politicienilor.

„Soţia mea este, de ieri, în spital, cu copilul, au avut pături noi, perne, până a venit Viorica, după care le-au luat tot”, a scris bărbatul pe Facebook.

Acesta şi-a retras ulterior comentariul, gândind că ar putea exista repercusiuni asupra soţiei sale. Oamenii au comentat în fel şi chip această situaţie, acuzându-i inclusiv pe medici că nu sunt responsabili.

„Tăticilor nu li se dă voie nici până la uşa salonului, iar ăştia au intrat în haită prin tot spitalul”, este unul dintre zecile de comentarii apărute pe reţelele de socializare după vizita electorală în spital. 

La mijlocul lunii octombrie, Secţia Clinică de Chirurgie Plastică şi Mari Arşi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, unitate care ar trebui să asigure primele paturi pentru pacienţii cu arsuri grave din Moldova, a fost închisă imediat după inaugurare. Unitatea a fost „dată în folosinţă” cu mare fast, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea,  demnitarul precizând că această clinică va fi funcţională „de a doua zi”. Promisiunea nu a fost respectată pentru că politicienii veniţi la inaugurare au infectat spaţiul.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: