FOTO Ploile au stricat valuta forte a Olteniei: Zaibărul de Băileşti: „Producţia anul acesta este zero”

FOTO Ploile au stricat valuta forte a Olteniei: Zaibărul de Băileşti: „Producţia anul acesta este zero”

Valuta forte a oltenilor din Băileşti: zaibărul nu s-a făcut anul acesta

Oltenii din oraşul lui Amza Pellea din Băileşti sunt mândri nevoie mare de valuta forte a Olteniei: Zaibărul de Băileşti. Din păcate anul acesta producţia de vin negru este aproape zero. Din cauza ploilor şi a vremii schimbătoare  via a fost arsă, iar strugurii nu s-au făcut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Localnicii povestesc că până anul acesta fiecare a avut în casă o damigeană plină cu zaibăr de Băileşti de rezervă. Oamenii susţin că ploile şi vremea schimbătoare au compromis culturile, iar producţia este zero în 2014. „Nu ştiu ce o să facem anul acesta. Este greu fără zaibărul de Băileşti. De Crăciun nu o să am ce să le pun în pahare invitaţilor. Vinul nostru se vinde ca pâinea caldă, iar în ultima perioadă am avut comenzi atât din ţară cât şi din străinătate. Anul acesta nu prea avem cu ce să ne mândrim. Valuta noastră forte: Zaibărul de Băileşti nu s-a făcut. Dintr-o tonă de struguri în  2013  am făcut 600 de litri de vin negru limpede şi curat ca lacrima. Producţia este zero anul acesta”, a declarat Lazăr Chirea, din oraşul Băileşti.
 
Marcă înregistrată la OSIM
 
Zaibărul de Băileşti este marcă înregistrată la OSIM din anul 2009. Costel Pistriţu, primarul oraşului, a declarta că recolta de struguri a fost distrusă, însă la Festivalul Zaibărului din luna octombrie  cu siguranţă oltenii vor aduce o mostră de vin negru. „Aţi văzut oltean să nu aibă cel puţin o gură de zaibăr în casă? Acest festival la noi este tradiţie, iar băileştenii îl respect cu sfinţenie”, a spus edilul oraşului Băileşti.
 
Zaibărul de Băileşti se vinde doar la casele gospodarilor din localitate, iar un litru costă între 3 şi 7 lei. „Strugurii care au mai rămas anul acesta sunt de proastă calitate. Dacă îl culeg acum nu mă mai aleg cu nimic. Poate să fac oţet pentru mâncat cu ceapă. Eu sunt nepotul prin alianţă şi finul lui Amza Pellea, iar an prost ca acesta nu am avut niciodată”, a povestit Liviu Dumitrescu. 
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările