Dinel Staicu, de la miliţian la afacerist cu milioane de euro în cont. Primii bani i-a făcut după ce a vândut o staţie Peco

Dinel Staicu, de la miliţian la afacerist cu milioane de euro în cont. Primii bani i-a făcut după ce a vândut o staţie Peco

Dinel Staicu a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni economice

Controversatul om de afaceri Dinel Staicu cu o avere estimată în anul 2010 la 14 de milioane de euro a fost de-a lungul timpului un personaj mediatizat. A urmat cariera de miliţian, după ce a absolvit cursurile Şcolii de Subofiţeri de la Câmpina, iar la 14 ani a făcut primii bani, ca fotograf la nunţi şi botezuri.

Dinel Staicu s-a născut în 1956 în comun Leu din judeţul Dolj, iar în anul 1992 a înfiinţat mai multe firme, printre care şi o discotecă în Craiova. Primul milion de euro l-a făcut după ce a vândut o staţie Peco. Omul de afaceri ar fi tăiat alimentarea cu energie electrică a benzinăriilor din zonă, iar astfel a avut un trafic destul de ridicat. Cumpărătorii au fost nevoiţi să mărească preţul, iar astfel Dinel a reuşit să încheie o afacere care i-a adus o sumă mare de bani în cont. 
 
Muzeu în memoria lui Ceauşescu
 
Dinel Staicu a construit la Podari un muzeu în memoria lui Nicolae şi Elena Ceauşescu. Comunismul a apus în locul unde au fost adunate obiectele de artă dedicate Epocii de aur. Moştenirea lui Dinel a fost ştearsă cu bidineaua. În momentul de faţă în cadrul complexului funcţionează un hotel, mai multe baruri şi restaurante.   
 
În 2000, Dinel Staicu a devenit doctor în economie, iar tema tezei, economia subterană, pare să-l fi inspirat în afaceri. În 2001 parchetul a început urmărirea penală împotriva omului de afaceri din Craiova pentru comiterea mai multor infracţiuni economice. 
 
A retrogradat Craiova în B
 
Dinel Staicu a preluat Universitatea Craiova în anul 2002 de la Gigi Neţoiu, iar trei ani mai târziu Craiova a retrogradat în Divizia B pentru prima dată în istorie. Afaceristul a fost tot timpul în război cu fanii, iar din această cauză i-a cedat echipa de fotbal lui Adrian Mititelu.  
 
A scăpat de condamnarea de 7 ani de închisoare
 
Omul de afaceri a fost trimis în judecată în anul 2006 în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor. Dinel Staicu a fost numit în acelaşi an preşedinte SIF Oltenia. În anul 2011 a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, însă un an mai târziu a scăpat de condamnarea în dosarul băncii intrate în faliment în anul 2004. Avocatul lui Dinel a invocat o decizie a Curţii de Apel Craiova prin care era menţinută o soluţie de neîncepere a urmăririi penale dată de structura teritorială Craiova a DNA pentru mai multe fapte care ar fi fost comise de acesta. 
 
Fostul preşedinte al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost trimis în anul 2007 în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un dosar privind fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro.  
 
În acest dosar au mai fost trimişi în judecată Aurel Gabriel Coconea - fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaş, Cornel Teodor Volintiru - fost director general al SC Sironex SA Craiova, Carmen Ioana Popescu şi Vlad Rebega - foşti directori general, respectiv, economic al SC BDJ SA Craiova, Vasile Banciu - fost director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, Adrian Georgel Bogza - fost administrator al SC Delta Telecom SA, precum şi Iulian şi Tudorică Siclitaru. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul total cauzat SNTGN Transgaz SA Mediaş a fost aproximat la peste 260,8 miliarde de lei vechi, respectiv 11,3 milioane de euro.  
 
Dinel Staicu a fost condamnat la 11 ani de închisoare cu executare, Aurel Gabriel Coconea şi Cornel Teodor Volintiru, Carmen Popescu, Georgel Bogza,  au primit 7 ani de închsioare, iar Vlad Rebega, Vasile Banciu, Iulian şi Tudorică Siclitaru, au primit câte 5 ani de închisoare.
 
A oferit mită judecătorilor
 
Procurorii au dovezi că omul de afaceri din Craiova a încercat să îşi cumpere libertatea. Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache sunt acuzate că au primit suma de 150.000 de euro de la apropiaţii lui Dinel Staicu. 
 
Procurorii DNA au pus sechestru pe averea lui Dinel Staicu în dosarul Transgaz Mediaş SA până la o valoare de 26 de milioane de lei pentru recuperarea prejudiciului. 
 
Mai citeşte şi: 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările