Acuzaţii dure în cazul gravidei care a murit la Craiova. „Strigător la cer! Ancheta o face DSP, vinovatul moral?”

Acuzaţii dure în cazul gravidei care a murit la Craiova. „Strigător la cer! Ancheta o face DSP, vinovatul moral?”

Spitalul Filantropia FOTO Arhivă

Femeia, în vârstă de 36 ani, care a decedat într-un izolator la Spitalul de Urgenţă Craiova, era pozitivă. Rezultatul testului Covid-19 a venit, însă, la 8 ore după decesul gravidei. Există medici care cred că măcar bebeluşul putea fi salvat dacă femeia nu era plimbată de la un spital la altul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anişoara Ciocoiu avea 36 de ani şi era din localitatea doljeană Perişor. În seara zilei de 12 noiembrie a început să se simtă foarte rău. Tuşea, avea temperatură şi respira greu. 

Prima dată a ajuns la Spitalul din Băileşti, spital suport Covid. Medicii de aici au sesizat că femeia era în stare gravă şi au transferat-o imediat cu o ambulanţă la Spitalul Filantropia din Craiova, o altă unitate sanitară suport Covid, unde există secţia Obstretică Ginecologie. 

Dar nici medicii de la Filantropia nu au internat pacienta. Avea nevoie de Terapie Intensivă. Deşi spitalul dispune de ATI, secţia nu a fost inclusă de către DSP Dolj în protocolul Covid aşa că nu puteau să facă mai mult fiind vorba de un pacient suspect.

Conducerea Spitalului Filantropia, tot conform protocolului, a luat legătura cu Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Dolj şi s-a decis transferul gravidei la Spitalul Judeţean de Urgenţă. 

Acolo unde, însă, se ştia foarte clar că nu există niciun loc disponibil la Terapie Intensivă şi mulţi pacienţi în stare gravă sunt pe lista de aşteptare.
 
Pacienta a ajuns până la urmă la poarta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. „Avand în vedere starea generală gravă si suspiciune cu infecţie SARS-CoV-2 pacienta a fost imediat admisă în aria de izolare specifica UPU unde se iniţiază terapie specifică si se continuă investigarea în scop diagnostic, inclusiv consultul de specialitate şi recoltare probe biologice în vederea identificării infecţiei cu SARS-Cov-2 . În cursul dimineţii, în ciuda stabilizării iniţiale, starea generală se degradează brusc şi survine stopul cardio-respirator. Se iniţiază imediat resuscitare, conform protocolului în vigoare pentru gravide, care se continuă fără rezultat timp de 90 de min. La ora 10:30 se intrerup manevrele de resuscitare si se declara decesul. Rezultatul testului RT-PCR, primit dupa decesul pacientei, a confirmat infectia cu SARS COV2 a gravidei", se arată într-un comunicat al SCJU Craiova.
 
La scurt timp după ce cazul a fost făcut public, oficial au început anchetele. Primii care au venit la Spitalul Judeţean şi au cerut  explicaţii au fost reprezentanţii DSP Dolj.
 
"E strigător la cer! Ancheta o face DSP, vinovatul moral? Pe ei cine-i anchetează? Ne ascundem în spatele protocoalelor. De ce nimeni nu vede? De ce nimeni nu ia atitudine? La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă vin toate cazurile grave din toată Oltenia. Încă de la începutul pandemiei au fost discuţii cu secţia ATI de la Spitalul Filantropia care a rămas non-Covid. Asta a hotărât DSP şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Dolj a fost de acord. Dacă nu s-ar fi hotărât asta, poate această gravidă putea fi salvată. Nu mai era plimbată dintr-un loc în altul. Dar DSP anchetează şi, probabil, tot vreun cadru  medical de la Urgenţă va fi scos ţap ispăşitor", au declarat revoltate mai multe cadre medicale de la SCJU Craiova.

Pacienta era cunoscuta cu hipertensiune arteriala, astm bronsic si obezitate gradul III. Femeia era însărcinată în 38 de săptămâni.
Poliţiştii s-au autosesizat, iar cazul poate ajunge şi pe masa procurorilor.
 
„Poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Dolj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie de 36 de ani, din comuna Perişor, a decedat într-o unitate spitalicească din Craiova.
În cauză, politiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă şi totodată a fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale în vederea stabilirii cauzei decesului.
De asemenea, poliţiştii continuă cercetările, urmând ca la finalizarea acestora să  se propună soluţie corespunzatoare prin unitatea de parchet competentă", se arată într-un comunicat al IPJ Dolj.
 
Vă recomandăm să citiţi şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările