Troiţă ridicată în amintirea robilor de la Canalul Dunăre-Marea Neagră

Troiţă ridicată în amintirea robilor de la Canalul Dunăre-Marea Neagră

Troiţa robilor canalului FOTO Petronela Onel

Duminică 1 iunie 2014, de ziua Sfântului Iustin Martirul şi Filozoful, se sărbătoreşte hramul mănăstirii de la Poarta Albă, ctitorită în 2012 de Părintele Iustin Pârvu pentru pomenirea deţinuţilor din lagărele canalului.

Ştiri pe aceeaşi temă

După Sfânta Liturghie, are loc parastasul de un an de la mutarea la Domnul a Părintelui Iustin şi sfinţirea Troiţei.

Troiţa este închinată luptei, suferinţei şi biruinţei deţinuţilor politici care au trudit şi au murit în coloniile de muncă ale canalului între anii 1949 – 1955.

Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre – Marea Neagră. Lucrările au debutat la 25 mai 1949. Gheorghe Gheorghiu-Dej a folosit şantierul pentru exterminarea fostei clase politice româneşti, a elitei intelectuale, dar şi a tuturor oponenţilor regimului.

La scurt timp, canalul a devenit un uriaş lagăr ce cuprindea 14 colonii de muncă forţaţă pentru deţinuţii politici, toţi declaraţi duşmani ai poporului. Mii de deţinuţi au fost duşi să muncească la marea construcţie, care pentru mulţi le-a devenit şi mormânt.

Lucrările au fost oprite în anii 50 şi reluate după 20 de ani cam pe acelaşi amplasament. Lagărul a fost transformat în şantier muncitoresc.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Trei decenii de la inaugurarea Canalului Dunăre - Marea Neagră. Femei şi bărbaţi au muncit la măreaţa realizare

Straja de la Canalul Dunăre - Marea Neagră, vestigiu al comunismului

„Statuia Libertăţii“ a românilor, lăsată pradă hoţilor. Monumentul Tineretului de la Straja este demontat bucată cu bucată

POMENIRE Mănăstirea martirilor de la Canal şi-a serbat hramul: Duminica Sfinţilor Români

FOTO Femeile, victime şi călăi în lagărul de muncă forţată de la Canal

FOTO VIDEO Canalul Dunăre-Marea Neagră, gulagul comunist al Dobrogei

FOTO Canalul care leagă Dunărea de Marea Neagră a fost populat cu sirene


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: