Profesorul-colonel de la Universitatea Ovidius, trimis în judecată de DNA pentru 11 infracţiuni de luare de mită

Profesorul-colonel de la Universitatea Ovidius, trimis în judecată de DNA pentru 11 infracţiuni de luare de mită

Profesorul-colonel Gheorghe Ţarălungă Sursă foto Ziua de Constanţae

Fostul decan al Facultăţii de Farmacie de la Universitatea Ovidius din Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Profesorul universitar doctor Gheorghe Ţarălungă, colonel în rezervă, este acuzat de 11 infracţiuni de luare de mită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Gheorghe Ţarălungă, colonel în rezervă, fost decan şi profesor universitar doctor la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, disciplina Farmacologie, Farmacoterapie, Farmacie Clinică. Acesta este acuzat de săvârşirea a 11 infracţiuni de luare de mită, comise în cursul lunii ianuarie 2015.

Anchetatorii au stabilit că profesorul Ţarălungă a primit de la 10 studenţi sume cuprinse între 200 şi 600 euro, pentru a-i promova, în condiţii nelegale, la diferite examene.

La data de 28 ianuarie 2015, pentru acelaşi motiv, studentul grec Evangelos Faloutsos i-a oferit lui Ţarălungă suma de 200 euro pentru promovarea examenului. Tranzacţia a fost încheiată în biroul profesorului, de la sediul Facultăţii de Farmacie, fiind denunţată de o prietenă a studentului grec.

„În aceeaşi zi s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, specifică DNA. Studentul grec este şi el trimis în judecată, sub control judiciar, pentru dare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.

Gheorghe Ţarălungă este al doilea profesor arestat pentru luare de mită în Universitatea Ovidius. Primul a fost rectorul Dănuţ Tiberius Epure, în iulie 2013, care a fost denunţat la DNA chiar de profesorul Ţarălungă.

Universitatea Ovidius s-a desolidarizat de astfel de practici, anunţând printr-un comunicat de presă că va intensifica demersurile pentru o atitudine anticorupţie.

„Universitatea Ovidius din Constanţa regretă apariţia unui nou incident menit să umbrească imaginea sa ca instituţie ce se doreşte a face parte din elita învăţământului superior.

Grav afectată încă din urmă cu 2 ani, funcţionalitatea universităţii avea tendinţa de normalizare, dar starea de normalitate rămâne în continuare un deziderat. Este un eveniment care creează îngrijorare în mediul academic şi ne arată încă o dată că drumul către însănătoşirea vieţii noastre universitare este lung şi dificil.

Adevăraţii universitari ai instituţiei se delimitează net de astfel de practici, pe care le condamnă cu hotărâre şi încearcă să le combată prin toate mijloacele avute la dispoziţie.

Din nefericire, exemplele personale pozitive şi atitudinea proactivă a celor conştienţi de necesitatea respectării legalităţii, menţinerii unui standard ridicat profesional, dar mai ales moral, nu au fost suficiente pentru a preveni apariţia acestor evenimente.

Pentru a preîntâmpina pe viitor apariţia unor astfel de evenimente, decanii tuturor facultăţilor au fost capacitaţi să îmbunătăţească comunicarea cu studenţii şi personalul didactic din subordine, în toate etapele procesului de învăţământ“, se arată în comunicatul transmis de Universitatea Ovidius.

Vă mai recomandăm

Profesorul Gheorghe Ţarălungă, arestat preventiv pentru luare mită, a demisionat de la Universitatea Ovidius

Profesorul Gheorghe Ţarălungă, suspendat din toate activităţile de la Universitatea Ovidius

UPDATE Profesorul Gheorghe Ţarălungă, fost decan de la Facultatea de Farmacie a Universităţii Ovidius, a fost arestat pentru luare de mită

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările