Premieră în BOR. Doi preoţi caterisiţi din Arhiepiscopia Tomisului şi-au cerut iertare public, sperând să fie reprimiţi în slujba Bisericii: „A greşi este omeneşte“

Premieră în BOR. Doi preoţi caterisiţi din Arhiepiscopia Tomisului şi-au cerut iertare public, sperând să fie reprimiţi în slujba Bisericii: „A greşi este omeneşte“

Preoţii caterisiţi Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă de la Arhiepiscopia Tomisului Foto Sînziana Ionescu

Preoţii caterisiţi Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă din Arhiepiscopia Tomisului au cerut public iertare pentru abaterile lor, dorindu-şi să se întoarcă în sânul Bisericii Ortodoxe Române ca slujitori. Cei doi fuseseră sancţionaţi şi excluşi din cler pentru diferite încălcări ale conduitei bisericeşti.

Considerând că a greşi e omeneşte, iar iertarea face parte din mărinimia dragostei, cei doi preoţi caterisiţi au mărturisit că ideea de a-şi regreta public face parte din procesul de căinţă. Ei au cerut iertare de la ierarhi şi de la credincioşi pentru faptele lor.

„Ideea trebuia să vină de la noi. Ne cerem iertare pentru ce-am făcut şi pentru ce am zis“, a declarat Ciprian Guriţă, fost preot la Parohia Eforie II. Este fiul unui preot, Vasile Guriţă, care a ridicat biserica din Eforie, apoi a fost îndepărtat.

Ca pedeapsă pentru susţinerea tatălui său, pentru refuzul de a merge la o parohie îndepărtată şi implicit pentru neascultarea faţă de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, tânărul Guriţă a fost răspopit. „Aveam fetiţa mică, eu trebuia să am grija ei, pentru că soţia avea un program foarte încărcat, zi-lumină. Nu am putut să merg atât de departe, la Ţibrinu. Acum mă voi duce dacă e cazul, copilul a crescut, e la colegiu“, a afirmat Guriţă.

Costică Antoche este acuzat de fapte mult mai grave: o a doua căsătorie religioasă fără divorţul de soţie, neascultare, apoi apostazie. „Nu a fost aşa cu situaţia mea familială, eu am vrut să divorţez, am reuşit în cele din urmă, nu m-am cununat cu nimeni cât eram căsătorit, nu aveam cum! Acum sunt singur, am renunţat la viaţa de cuplu pentru a-mi recăpăta dreptul la slujire. Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa, dar tot omul e supus greşelii, iar greşelile sunt experienţe care ne întăresc“, a mărturisit Antoche. 

Şi Antoche, şi Guriţă s-au îndreptat spre o structură nerecunoscută de BOR care este intitulată şi unde sunt efectuate slujbe după canoanele bisericeşti. „Am greşit mergând acolo, nu mai aveam nicio legătură cu ei şi nici nu ne vom întoarce la ei dacă hotărârea Sfântului Sinod nu ne va fi favorabilă. Nu am contestat atunci decizia de caterisire, dar considerăm că ne-am făcut penitenţa. Dacă vreţi, este o spovedanie publică pe care o facem acum. Să sperăm că vom fi iertaţi“, au declarat cei doi. 

Premiera de la Tomis

Gestul celor doi preoţi caterisiţi, Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă, a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă pe care Arhiepiscopia Tomisului a găzduit-o vineri, 30 iunie, la ora 14, la sediul său. „Este o conferinţă de presă în premieră“, au anunţat teologii.

Subiectul acesteia era anunţat drept „căinţa publică“ a foştilor preoţi Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă, care au slujit în Arhiepiscopia Tomisului şi au fost caterisiţi pentru diverse încălcări ale regulamentelor bisericeşti. 

„În cadrul conferinţei, respectivii îşi vor cere public iertare pentru faptele ce au dus la caterisirea lor, demers ce este parte a unei proceduri mai ample, cea de a obţine iertare de sancţiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al BOR. Procedura de iertare a unui cleric sancţionat cu caterisirea este prevăzută în cadrul Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare şi ale Instanţelor de Judecată ale BOR, articolele 173-176“, precizase Arhiepiscopia Tomisului.

În rezumat, Regulamentul prevede că un cleric caterisit are dreptul de a depune o cerere de iertare, care este adresată atât chiriarhului locului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cât şi Patriarhului României, PF Părinte Daniel. Cererea este analizată în cadrul unei şedinţe a Sfântului Sinod, iar decizia privind iertarea de sancţiunea caterisirii este definitivă şi nu poate fi contestată. 

Cine sunt caterisiţii care se căiesc

Costică Antoche a fost preot la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel, apoi la Parohia Sfântul Ştefan (de la Gară) din Constanţa.

Prima judecare în Consistoriul Eparhial a fost în anul 2006 pentru următoarele capete de acuzare:

- Căderea şi persistenţa în păcatul desfrâului

- Hotărârea definitivă de a divorţa

- Faptul de a se cununa a doua oară, cu o altă femeie în anul 2000, în timp ce asupra căsniciei sale nici măcar nu s-a intentat divorţul.

- Tăinuirea propriei situaţii şi a demnităţii preoţiei sale în faţa ierarhului, deoarece, în timp ce se afla în situaţie de desfrâu, concomitent cununat de două ori, Centrul Eparhial l-a promovat în funcţia de Inspector de Specialitate, încredinţându-i cinstea de a conduce activitatea de pelerinaj în Eparhie, concomitent cu acordarea distincţiei bisericeşti de iconom stavrofor.

- Săvârşirea Ierurgiilor şi chiar a Sf. Taine a Cununiei în timp ce era deja oprit în totalitate de la oficierea celor sfinte.

- Neascultarea de autorităţi, prin faptul că timp îndelungat a fost sfătuit să-şi reconsidere situaţia propriei familii pentru a nu se ajunge la divorţ. A fost sfătuit de către mai mulţi colegi preoţi şi chiar de însuşi IPS Arhiepiscop Teodosie să opteze pentru alte modalităţi de a proceda încât să-şi menţină demnitatea de preot cu deplinătatea slujirii preoţeşti.

A doua judecare în Consistoriu a fost în anul 2014 pentru următoarele capete de acuzare:

- Nesupunere şi neascultare de autoritatea bisericească-Arhiepiscopia Tomisului, prin faptul că, fiind oprit de la săvârşirea celor sfinte (Sf. Taine şi Ierurgii), a slujit Sf. Liturghie cu preoţi caterisiţi

- Schisma

- Apostaziaprin slujire cu caterisiţi.

În prezent este afiliat la „Mitropolia Autonomă după Vechiul calendar – Episcop Gherasim“,  structură religioasă nerecunoscută de BOR şi de Statul român.

Ciprian Nicu Guriţă

Fost preot la Parohia Eforie Nord II

Ciprian Nicu Guriţă a fost preot la Parohia Eforie Nord II şi a fost judecat la data de 29 iulie 2011 pentru neascultarea şi nesupunerea faţă de organele bisericeşti superioare (Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului), în legătură cu refuzul de a accepta pedeapsa Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, respectiv transferul disciplinar la parohia Ţibrinu, pe care Arhiepiscopia Tomisului nu a putut astfel să o pună în aplicare. În prezent este afiliat la „Mitropolia Autonomă după Vechiul calendar – Episcop Gherasim“, structură religioasă nerecunoscută de BOR şi de Statul român. 

Pe aceeaşi temă: 

Arhiepiscopul Tomisului, jefuit în toiul nopţii. Un hoţ a intrat în reşedinţa ierarhului şi a furat un obiect de preţ

Arest preventiv pentru bărbatul din Vrancea care l-a jefuit pe Arhiepiscopul Teodosie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările