Fregata „Regina Maria” a ajuns în Portul Constanţa: jumătate dintre echipaj este infectat cu SARS-CoV-2

Fregata „Regina Maria” a ajuns în Portul Constanţa: jumătate dintre echipaj este infectat cu SARS-CoV-2

Fregata Regina Maria FOTO navy.ro

Fregata „Regina Maria” şi-a încheiat, mai repede decât era planificat, misiunea NATO la care participa, în Marea Mediterană, după apariţia primelor două cazuri de militari infectaţi cu noul coronavirus, la sfârşitul săptămânii trecute.

Nava a acostat vineri, 13 noiembrie, în portul militar Constanţa, după care a fost pusă în aplicare procedura operaţională pentru identificarea şi managementul persoanelor simptomatice / asimptomatice sosite în ţară, elaborată de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. 
 
Dintre cei 235 de membri ai echipajului prezenţi la bord, 110 persoane au fost confirmate cu infecţie SARS CoV-2, la testarea realizată luni, 9 noiembrie, în Turcia. 
 
În timpul marşului de întoarcere în ţară, nu au apărut probleme deosebite în starea de sănătate a militarilor de la bord, majoritatea dintre cei infectaţi fiind asimptomatici şi doar patru persoane cu simptome uşoare COVID-19 (tuse, subfebrilitate, pierderea gustului şi mirosului).
 
Conform procedurii în vigoare, toţi militarii infectaţi de la bordul fregatei vor fi evaluaţi medical la Spitalul Militar Modular de Intervenţie şi Tratament (SMMIT), instalat pe Stadionul „Portul” din Constanţa, urmând ca medicii militari să decidă care va fi modalitatea de acţiune, intervenţie şi tratament, respectiv internarea în facilitatea medicală, izolarea la domiciliu sau izolarea instituţionalizată.
 
Ceilalţi militari din echipajul navei, care au avut rezultat negativ la testarea RT-PCR pentru SARS CoV-2, dar au fost, pe timpul marşului spre România, în contact direct cu militarii confirmaţi COVID-19, vor intra în carantină instituţionalizată, urmând a fi retestaţi, potrivit metodologiei de supraveghere a infecţiei cu noul coronavirus. Dacă, în perioada de carantinare, vor exista persoane cu simptome COVID-19, se va aplica procedura operaţională legală pentru managementul acestei maladii. 
 
Înainte de plecarea în misiune, tot echipajul a fost testat, a precizat col. Corneliu Pavel, şef Birou informare şi relaţii publice al Forţelor Navale, şi nu a fost depistat niciun caz pozitiv cu SARS-CoV-2. La 7 noiembrie, doi militari au acuzat simptome uşoare ale infectării cu noul coronavirus, fiind evacuaţi cu elicopterul din Turcia.
 
Fregata Regina Maria a acostat în portul cel mai apropiat şi s-a trecut la testarea întregului echipaj. S-a descoperit că nu mai puţin de 110 persoane erau pozitive. La 10 noiembrie, nava a plecat spre ţară, deşi misiunea NATO se încheia la 23 noiembrie, şi urma o alta în Mediterana. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările