Federaţia Tinerilor din Constanţa salută ideea votului de la 16 ani: „Sporeşte spiritul democratic“

Federaţia Tinerilor din Constanţa salută ideea votului de la 16 ani: „Sporeşte spiritul democratic“

Ştampilă de vot foto: Inquam Photo

Federaţia Tinerilor susţine că o astfel de măsură ar determina o schimbare a atitudinii oamenilor politici faţă de elevi.

Luni, 6 decembrie, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a afirmat public că în contextul revizurii Constituţiei, ar fi de acord cu reducerea vârstei necesare pentru a vota la 16 ani. „Este un lucru bun”, a spus preşedintele Senatului.
 
Federaţia Tinerilor din Constanţa (FTC) salută această propunere şi solicită ca ea să fie inclusă în discuţiile pentru revizuirea Constituţiei. Reducerea vârstei necesare pentru votul la alegerile locale reprezintă o măsură care va contribui la implicarea tinerilor în comunitatea lor, având în vedere că vor avea putere să îşi aleagă reprezentanţii de la o vârstă mai mică.
 
„La acest moment, se constată că tinerii până în 18 ani sunt dezinteresaţi de subiectele politice şi, mai ales, pasivi în ceea ce priveşte implicarea civică. O astfel de iniţiativă ar responsabiliza tinerii de la o vârstă mai mică, contribuind, astfel, la sporirea spiritului democratic”, transmite FTC. 
 
Un alt argument în favoarea acestei posibile iniţiative ar fi schimbarea atitudinii oamenilor politici faţă de elevi şi tineri.
 
„La acest moment, din păcate, tinerii nu se află în centrul deciziilor politice, mai ales din prisma posibilităţii lor reduse de a influenţa alegerea decidenţilor. O creştere a numărului de tineri care pot vota ar duce la responsabilizarea oamenilor politici în ceea ce priveşte măsurile pentru tineri”, arată federaţia.
 
FTC prezintă exemple de ţări europene unde tinerii pot vota de la 16 ani: Austria (unde tinerii pot vota la toate tipurile de alegeri), Germania (unde 7 landuri au acordat dreptul de vot de la 16 ani pentru alegerile locale şi regionale), Elveţia (doar în statul Glarus).
 
„Este timpul ca România să devină un model democratic şi pentru alte state şi să ne asumăm această decizie”, a declarat Andrei-Mihai Tănase, preşedintele FTC. 
 

Vă recomandăm şi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările