Dănuţ Căpăţână, fostul manager al spitalului din Constanţa, condamnat la închisoare. El a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă

Dănuţ Căpăţână, fostul manager al spitalului din Constanţa, condamnat la închisoare. El a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă

Dănuţ Căpăţână, fostul manager al spitalului din Constanţa

Dănuţ Căpăţână a fost condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru spălare de bani şi luare de mită. El a fost încarcerat, miercuri după amiază, la Penitenciarul Poarta Albă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul manager al Spitalului Cinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare, decizia fiind definitivă. În acelaşi dosar, în luna decembrie a anului trecut, Dănuţ Căpăţână primise o condamnare de 13 ani şi 4 luni, sentinţă dată de Tribunalul Bucureşti. 
 
Potrivit DNA, în perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al unităţii medicale, Dănuţ Căpăţână a pretins de la mai mulţi reprezentanţi de societăţi comerciale sume de bani din care a primit, în total,197.858 de euro, 27.900 USD şi 4.768.698 de lei. 
 
Banii au fost primiţi atât în mod direct, cât şi prin intermediul firmei S.C. Picus Consulting S.R.L. Sau al unor firme off-shore deţinute de Căpăţână sau de amicii săi, în schimbul încheierii unor contracte între societăţile respective şi spital. 
 
Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi, ulterior, de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii, destinate angajaţilor spitalului, dar şi servicii medicale constând în analize de laborator. Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de către reprezentanţii societăţilor comerciale care au încheiat contracte cu Spitalul Judeţean Constanţa în conturile firmei Picus Consulting şi al firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanţă fictive. 
 
Din totalul banilor primiţi ca mită, suma de 4.768.698 de lei a provenit de la Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăţi comerciale, fiind remisă în perioada iulie 2009 - mai 2016, în vederea derulării în bune condiţii a două contracte şi a plăţii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate. 
 
Dănuţ Căpăţână a mai fost condamnat, în luna august a anului trecut, de Tribunalul Constanţa la patru ani şi patru luni de închisoare pentru tentativă la abuz în serviciu, după ce pe parcursul derulării procedurii de atribuire a contractului de concesiune a serviciului de producţie şi distribuţie de oxigen medicinal, în anul 2010, a încălcat dispoziţiile legale privind achiziţiile publice. În dosarul respectiv, decizia nu este definitivă. De asemenea, el mai are alte două dosare în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: